11 augustus 2015

Samenkomst voor Vrede 9 augustus in Kulturhus

Samen even stilstaan voor Vrede in onszelf en in de wereld.  70 jaar geleden op 9 augustus werd er op Nagasaki (Japan) de atoombom afgegooid. In Nederland leven er nog twee mannen die er bij waren en die dag overleefden. Tijdens de oorlog werden ze als krijgsgevangenen uit Nederlands Oost-Indië naar Japan gedeporteerd en gedwongen te werken bij de Mitsubishi scheepswerf aan de rand van de stad. Ik (Yoko Huijs-Watunaki) wilde deze dag niet zomaar voorbij laten gaan, omdat ik als Japanse mijn eerbied aan hen wilde tonen. Ik had voorgenomen samen met hen die dag te herdenken in het bijzijn van zoveel mogelijk belangstellenden. zie de foto’s van Herman Leensen.DSC_6916

Op 17 juli in Kulturhus te Beek werd de dubbelexpositie ‘De atoombom en de mensheid’ en ‘Tekenen van Hoop’ geopend door de Werkgroep  Vredesinitiatieven Groesbeek. Ik was heel dankbaar dat de deze groep Nederlanders zich in willen zetten voor de slachtoffers van Atoombom . Tevens vond ik het heel belangrijk dat er tekenen van Hoop op vrede werden getoond . Dat zijn de redenen dat deze bijeenkomst ook in hetzelfde gebouw werd georganiseerd in de ruimte tussen deze dubbelexpositie. Met ca. 60 belangstellenden hebben we aandachtig geluisterd naar het verhaal van onze eerste spreker Dhr. W. Buchel van Steenbergen (95), een van de twee Nederlandse Atoombom overlevenden. Vervolgens vertelde Mw. E. van Loo over wijlen Paul Couvret die ook ex-krijgsgevangene was en later zeer actief is geweest voor de wereldvrede. Mw. S. van Oostwaard van vredesorganisatie PAX, de derde spreker van deze dag, gaf aan meer dan 40.000 handtekeningen te hebben verzameld voor een petitie tegen Nucleaire wapens.  Tussen de presentaties konden we genieten van heel mooie muziekstukken gespeeld door de Japanse klavecinist Noriko Amano en haar twee dochtertjes Mariko(11) en Emirie(8). Aan het einde van de bijeenkomst zijn er door de aanwezigen heel veel kraanvogels gevouwen om op die manier tekenen van hoop voor vrede te verspreiden. Geschreven door Yoko Huijs-Watanuki. zie de foto’s van Herman Leensen.