18 juli 2015

Japanse ambassadeur bij opening tentoonstelling in Kulturhus te Beek.

De Japanse ambassadeur was vrijdagmiddag bij de opening van de dubbelexpositie ‘De atoombom en de mensheid’ en ‘Tekenen van hoop’ in het Kulturhus te Beek. De expositie zal daar te zien zijn in de periode van 17 juli tot 15 augustus 2015 op werkdagen van 9.00-17.00 uur. Vrijdagmiddag werd de expositie geopend door burgemeester Harry Keereweer van de gemeente Groesbeek. De burgemeester en de ambassadeur mochten als eerste hun “teken van hoop” aanleveren, waarna ze gezamenlijk de expositie bekeken om daarna, tijdens een gezellig samenzijn, nog even het Japanse origami te knutselen. zie de foto’s. DSC_9439 Kulturhus Beek naam

De atoombom en de mensheid’

De Werkgroep Vredesinitiatieven Groesbeek staat stil bij het feit dat het op 6 augustus 2015 70 jaar geleden is dat de atoombom op Hiroshima is afgeworpen, voor Nagasaki is dat 9 augustus 2015. Daartoe zal de tentoonstelling ‘De atoombom en de mensheid’ te zien zijn in het Kulturhus te Beek (gemeente Groesbeek). Deze tentoonstelling behoort tot de collectie van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid (www.vredesmuseum.nl). Er worden indringende beelden getoond van de gevolgen van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. De tentoonstelling is samengesteld door Nihon Hidankyo, de Japanse federatie van slachtoffers van de atoombom.

‘Tekenen van hoop’

Behalve een waarschuwing – het beoogde doel van genoemde expositie – is de tentoonstelling voor de Groesbeekse werkgroep ook bedoeld als moment van gedenken en wil de werkgroep de waarschuwing en het gedenken vergezeld doen gaan van tekenen van hoop. Daartoe heeft de vredeswerkgroep zelf de kleine, interactieve expositie ‘Tekenen van hoop’ samengesteld. De getuigenis van het moedige Japanse meisje Sadako Sasaki wordt gememoreerd. En vredesinitiatieven uit Japan die wereldwijd navolging hebben gekregen, zoals de Vredeszuil die ook bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek staat en de beweging ‘Burgemeesters voor vrede’. Acties tegen kernwapens in Nederland toen (in de tachtiger jaren) en nu worden in herinnering gebracht. Geattendeerd wordt op het ‘Handvest voor Compassie’ van Karen Armstrong. De groep doof-blinden die creatief werkt in het Kulturhus levert hun bijdrage. Tenslotte maken bezoekers van de tentoonstelling de expositie compleet door hun teken van hoop toe te voegen.

Werkgroep Vredesinitiatieven Groesbeek

amdecoolefeenstra@kpnplanet.nl