9 juli 2015

Namen “Ruimte voor de Waal” bekend

De nieuwe namen voor het gebied van Ruimte voor de Waal zijn bekend. Uit de 944 inzendingen die dit voorjaar binnenkwamen in het kader van een namenprijsvraag koos de jury, de namen ‘Spiegelwaal’ en ‘De Lentloper’ voor respectievelijk nevengeul en ‘promenadebrug’. De winnaars van de prijsvraag verdienen met hun inzending allebei een ballonvaart voor twee personen. Voor de overige plekken in het gebied zijn namen gezocht die aansluiten bij bestaande namen of bij de historie van het gebied. Donderdagmiddag werden de winnende namen en de prijswinnaars van de namenprijsvraag voor Ruimte voor de Waal bekend gemaakt op de nieuwe kade door Burgemeester Hubert Bruls en Joke Cuperus, HID Rijkswaterstaat.  Afgelopen april heeft de gemeente een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe naam voor de nevengeul en de promenadebrug.  De jury, bestaande uit burgemeester Hubert Bruls (juryvoorzitter), Joke Cuperus van Rijkswaterstaat, bewoner Jan Rikken, Dichter des Vaderlands Anne Vegter en architect Laurent Ney hebben uit alle inzendingen deze winnende namen gekozen.  zie de foto’s DSC_5015 prijzen Lent naam

 

 

De naam Spiegelwaal is bedacht door Jan de Geer uit Lent. De jury, bestaande uit burgemeester Hubert Bruls, Joke Cuperus HID Rijkswaterstaat, bewoner Jan Rikken, Dichter des Vaderlands Anne Vegter en architect Laurent Ney, spreekt van een tot de verbeelding sprekende, heldere en robuuste naam, met een klassieke uitstraling. De samenstelling met –Waal benadrukt de band met de bestaande rivier, het woord spiegel versterkt dit: de nevengeul als een kalme afspiegeling van de druk bevaren hoofdrivier de Waal. Spiegelwaal verwijst bovendien naar de spiegelende werking van het water. Het sluit daarmee ook mooi aan bij het streven van architect Laurent Ney om de gladgepolijste onderzijde van de door hem ontworpen brug als een spiegel het beeld van het water te laten reflecteren.

 

Edwin Hendriks uit Lent bedacht de naam De Lentloper. Deze dynamische naam past volgens de jury in meerdere opzichten goed bij de brug.  Over de brug loop je letterlijk van Lent naar (Veur) Lent. Daarnaast verwijst de naam in meerdere opzichten naar het ontwerp van de brug. De brug met zijn sierlijke poten lijkt door het water van de ene naar de andere oever te lopen. Op de brug is veel aandacht geschonken aan de positie van voetgangers: de brug wil juist voor hen een aangename verblijfsplek zijn. De jury vindt bovendien dat De Lentloper goed aansluit bij de namen van de bestaande bruggen, De Snelbinder en De Oversteek. Zij verwachten dat de naam gemakkelijk gebruikt zal worden en daarom snel zal inburgeren.

 

Overige namen die zijn vastgesteld zijn ‘Veur Lent’ voor het (schier)eiland en ‘Lentse Warande’ voor de nieuwe kade. De citadelbrug gaat ‘Zaligebrug’ heten. Het stuk Bemmelsedijk op het eiland krijgt als nieuwe naam ‘Oudedijk’, De naam Oosterhoutsedijk blijft bestaan op het eiland. Het wandelpad op het eiland heeft de naam Ossewaardpad gekregen.

 

Het project Ruimte voor de Waal is onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier. Door het verleggen van de dijk en het graven van een nevengeul krijgt de rivier meer ruimte en ontstaat er – in het hart van Nijmegen – een eiland in de Waal met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur. Drie bruggen verbinden het eiland met Nijmegen Noord. De oplevering van het hele project is gepland in december van dit jaar.