8 juli 2015

Onthulling paneel “Spannende Geschiedenis” bij de Musschenberg in Beek.

Op woensdag 8 juli was de onthulling van een paneel bij Hotel-restaurant de  Musschenberg in Beek-Ubbergen. Dit paneel maakt onderdeel uit van het project “Spannende Geschiedenis van Gelderland”. Er is ook eenzelfde soort paneel geplaatst bij de Veldoven aan de Ooijse Bandijk in Ooij. De onthulling werd gedaan door wethouder Sylvia Fleuren.  zie de foto’s.DSC_4694 Musschenberg naam

Informatiezuilen met spannende verhalen
TWEE NIEUWE LOCATIES SPANNENDE GESCHIEDENIS IN BEEK-UBBERGEN EN DE OOIJPOLDER

BEEK-UBBERGEN/OOIJ – Deze week zijn twee nieuwe locaties geopend die deel uitmaken van de succesvolle samenwerking ‘Beleef de Spannende Geschiedenis van Gelderland’. Bij De Musschenberg in Beek en de Veldoven in de Ooijpolder is daarvoor elk een informatiepaneel geplaatst. Op dat paneel is niet alleen een cultuurhistorisch verhaal over de betreffende plek te lezen, maar het paneel bevat ook een qr-code. Wanneer die met de mobiele telefoon wordt gescand leidt hij automatisch naar de mobiele website www.spgs.nl vanaf waar een aantrekkelijk luisterverhaal over de bewuste locatie te horen is. Het geheel is gerealiseerd door het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen met financiële ondersteuning van de Gemeente Groesbeek. Wethouder Sylvia Fleuren van de Gemeente Groesbeek verrichte de opening.

De Musschenberg
Een gedeelte van het huidige Beek hoorde tot 1949 bij Duitsland. Hier lagen landgoederen zoals de Grote en Kleine Musschenberg. De Kleine Musschenberg overleefde de Tweede Wereldoorlog en houdt de toeristische traditie van Beek in ere, maar nu op Nederlands grondgebied. Sinds eeuwen lag de grens tussen het hertogdommen van Gelre en Kleve (en later van Nederland en Duitsland) middenin het huidige Keteldal en oostwaarts langs de Rijksstraatweg. De heuvels in het oosten van Beek, met onder andere de Musschenberg hoorden dus bij Duitsland. Het aangrijpende luisterverhaal vertelt over de wisselende grens en identiteit van de bewoners. Ben je Nederlander of Duitser? Vriend of vijand?

De Veldoven
In de Ooijpolder liggen de fascinerende resten van steenfabriek De Groenlanden. Het gaat om een veldoven, de oudste vorm van steenproductie. Het bewaard gebleven muurwerk vormt een uniek symbool van steenfabricage in het rivierengebied, maar ook van de belabberde leefomstandigheden uit die tijd. Want werken in de steenfabriek was geen pretje. De eerste jaren werkten zo’n 90 arbeiders in de fabriek, waaronder 16 vrouwen en 20 kinderen. Het werk was buitengewoon zwaar. De klei moest met kruiwagens worden aangevoerd, gekneed, geperst in steenpersen en gedroogd in haaghutten. Vervolgens werden de stenen opgestapeld tussen de twee muren van de veldoven – soms wel een miljoen tegelijk. Het luisterverhaal vertelt over de barre leefomstandigheden van toen.

Spannende Geschiedenis
Beleef de Spannende Geschiedenis brengt de cultuurhistorie van de vier Gelderse Streken op een bijzondere manier tot leven. Aan de hand van acht tijdlijnen kun je kennis maken met meer dan 220 locaties, fraai verdeeld over de provincie Gelderland. Alle informatie in inspiratie is te vinden op www.spannendegeschiedenis.nl.

Rijk van Nijmegen, 10 juli 2015