25 juni 2015

Dubbelexpositie Beek in teken van atoombom Hiroshima

Vanaf 17 juli 2015 wordt er in het Kulturhus in Beek-Groesbeek gedurende één maand een dubbelexpositie gehouden. De Werkgroep Vredesinitiatieven Groesbeek staat stil bij het feit dat het op 6 augustus 2015 70 jaar geleden is dat de atoombom op Hiroshima is afgeworpen, voor Nagasaki is dat 9 augustus 2015. Daartoe zal de tentoonstelling ‘De atoombom en de mensheid’ te zien zijn in het Beekse Kulturhus. Deze tentoonstelling behoort tot de collectie van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid (www.vredesmuseum.nl). Er worden indringende beelden getoond van de gevolgen van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. De tentoonstelling is samengesteld door Nihon Hidankyo, de Japanse federatie van slachtoffers van de atoombom. Behalve een waarschuwing – het beoogde doel van genoemde expositie – is de tentoonstelling voor de Groesbeekse werkgroep ook bedoeld als moment van gedenken en wil de werkgroep de waarschuwing en het gedenken vergezeld doen gaan van tekenen van hoop. Daartoe heeft de vredeswerkgroep zelf de kleine, interactieve expositie ‘Tekenen van hoop’ samengesteld.DSC_2210 vredeszuil naam

De getuigenis van het moedige Japanse meisje Sadako Sasaki wordt gememoreerd. En vredesinitiatieven uit Japan die wereldwijd navolging hebben gekregen, zoals de Vredeszuil die ook bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek staat en de beweging ‘Burgemeesters voor vrede’. Acties tegen kernwapens in Nederland toen (in de tachtiger jaren) en nu worden in herinnering gebracht. Geattendeerd wordt op het ‘Handvest voor Compassie’ van Karen Armstrong. De groep doof-blinden die creatief werkt in het Kulturhus levert hun bijdrage. Tenslotte maken bezoekers van de tentoonstelling de expositie compleet door hun teken van hoop toe te voegen.

Opening

Burgemeester Harry Keereweer verricht op 17 juli 2015 om 16:00 uur de officiële opening van de dubbelexpositie. De expositie loopt in de periode van 17 juli tot 15 augustus. De openstelling is op werkdagen van 09:00 uur tot 17:00 uur.

Locatie: Kulturhus Beek, Roerdompstraat 6, Beek-Ubbergen