17 juni 2015

Officiële ingebruikname Verlengde Waalbrug

Na twee jaar bouwen gaat aanstaande maandagochtend 22 juni de Verlengde Waalbrug open voor het verkeer. Joke Cuperus van Rijkswaterstaat en burgemeester Hubert Bruls verrichten hiervoor om 05.30 uur de officiële handeling.  Komend weekend wordt de nieuwe brug over de nevengeul aangesloten op de bestaande Waalbrug. In verband hiermee is de Waalbrug afgesloten voor het verkeer vanaf komende vrijdagavond 19 juni 19.00 uur tot en met maandagochtend 22 juni 06.00 uur. Auto’s worden omgeleid via De Oversteek, fietsers kunnen gebruik maken van de Snelbinder en De Oversteek. De omleiding wordt met borden aangegeven. Aanstaande vrijdagavond start ook de sloop van de ‘slinger’, de tijdelijke weg waar het verkeer de afgelopen twee jaar gebruik van maakte. Door de aanleg van deze tijdelijke weg kon het verkeer tijdens de bouw van de nieuwe brug ongehinderd doorrijden. Komend weekend wordt gestart met de sloop van de tijdelijke weg. De werkzaamheden hiervoor duren nog tot aan de Vierdaagse. Het verkeer zal hier de komende weken nog hinder van ondervinden.  De Verlengde Waalbrug is een van de drie bruggen die worden gebouwd als onderdeel van het project Ruimte voor de Waal, onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier. Door het verleggen van de dijk en het graven van een nevengeul krijgt de rivier meer ruimte en ontstaat er – in het hart van Nijmegen – een eiland in de Waal met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur.  De Verlengde Waalbrug is net als de oude Waalbrug in eigendom bij Rijkswaterstaat. Het ontwerp is van Architectenbureau Zwarts en Jansma. Om de brug niet te laten concurreren met de monumentale Waalbrug, hebben ze zich in hun ontwerp vooral gericht op de onderzijde van de brug en de pijlers.Waalbrug