16 juni 2015

“Morgenland” in Museumpark Orientalis

Nieuw te bezichtigen in museumpark Orientalis in Heilig Landstichting., de Windtempel: Het kunstwerk staat in de woestijn in Museumpark Orientalis en is gebouwd door de kunstenaar Gonda van der Zwaag. Zo gebruikt zij materialen van dieren en planten zoals horens, geweien, takken, skeletjes, schelpen, stenen, stammen en veren. Zij laat zich door de materialen leiden en streeft in het werk naar evenwicht en harmonie, zodat het een oorspronkelijke uitstraling krijgt. De eerste bouwde zij in 1986 in Diepenheim, voor een van de eerste beeldenroutes van Nederland. Het 35 jarige jubileum van de kunstenaar Gonda van der Zwaag wordt dit jaar gevierd en als onderdeel daarvan bouwde zij voor de zevende en laatste keer een Windtempel ‘Morgenland’ ditmaal in Orientalis. Noemenswaardig is dat Orientalis, letterlijk Morgenland (Land in het oosten) betekent. In alle culturen en religies door de tijden heen zijn offers aan goden gebracht. Offerplaatsen gebruikt voor rituelen en offeranden zijn, nadat de volkeren verder zijn getrokken naar andere oorden, uiteindelijk aan weer en wind overgelaten. Ook aartsvader Abraham richtte ruim 4000 jaar geleden tijdelijke offerplaatsen om God te aanbidden.Morgenland in Museumpark Orientalis


Genesis 12:7-9
7] Maar de HEER verscheen aan Abram en zei: ‘Ik zal dit land aan jouw nakomelingen geven.’ Toen bouwde Abram op die plaats een altaar voor de HEER, die aan hem verschenen was. 8] Daarvandaan trok hij naar het bergland dat oostelijk van Betel ligt, en ergens ten oosten van Betel en ten westen van Ai sloeg hij zijn tent op. Hij bouwde er een altaar voor de HEER en riep er zijn naam aan. 9] Steeds verder reisde Abram, in de richting van de Negev-woestijn.