15 mei 2015

Steenfabricage in de Ooijpolder in Gelderse Poort

Enkele weken geleden opende burgemeester Harry Keereweer van de gemeente Groesbeek in voormalige ruimte van Staatsbosbeheer bij koffie­huis De Gelderse Poort aan de Rijndijk in Millingen aan de Rijn,  de tentoonstelling over de baksteenfabricage in de Ooijpolder. Deze expositie is een initiatief van de Stichting Van Steen en Natuur.  Naast diverse voorwerpen uit de tijd van de steenfabrieken, hangen daar ongeveer 350 foto’s, welke in de loop der jaren door Wim Ebben zijn verzameld en allemaal te maken hebben met de steenfabricage. Vroeger werkte “de hele familie” op één van de vele steenfabrieken, welke er tussen Nijmegen en Millingen stonden. Vele voorbeelden daarvan staan op de foto’s. Naast de foto’s en andere voorwerpen zijn op deze expositie ook schilderijen van Wim Brandwijk en Ben Wasser te zien. Maar ook maquettes op schaal ontbreken hier niet. Wim Brandwijk maakte o.a. een maquette van het buurtschap “De Zandbult” uit Leuth in een schaal van 1:200 en ook deze is hier te zien. Voorlopig is de expositie permanent en bezoekers zijn van harte welkom. De Gelderse Poort ligt aan een prachtige fietsroute, nabij het veer over de Rijn. zie de foto’s van de opening.DSC_4131 Bouwkamp naam

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.