8 mei 2015

Eerbetoon aan “The Rosies” in Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Vandaag bracht een drietal ‘Rosie the Riveters’ een bezoek aan het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Deze vrouwelijke Amerikaanse veteranen waren tijdens WO2 werkzaam in de oorlogsindustrie. De Rosies werden op 2 mei j.l. al ontvangen door de Nederlandse Ambassadeur in Washington. Ter gelegenheid van de 70e herdenking van Victory Europe Day op 8 mei a.s. brachten de dames een uniek bezoek brengen aan het Bevrijdingsmuseum  voor een meet&greet met de pers en het publiek.  Directeur Wiel Lenders sprak de dames toen en alle drie Rosies helden op hun beurt weer een toespraak. De dames,  met geboortedata in 1924, 1926 en 1928 hebben hun handtekening geplaatst op de “banner”van het Bevrijdingsmuseum en daarna werd er (op hetzelfde tijdstip) bij zowel  de Nederlandse Ambassade in Washington als bij het Bevrijdingsmuseum, een boom worden geplant (Amerikaanse Kornoelje) ter ere van de Rosies. zie de foto’sDSC_4874 Rosies naamRosies 6 grand (4)

Rosie the Riveters ‘live’ geëerd in Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en in Nederlandse Ambassade in Washington
Rosie the Riveter was de naam voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar en soms gevaarlijk werk verrichtten in de oorlogsindustrie, om zo de geallieerde soldaten in Europa en de Pacific van materiaal te voorzien. Met miljoenen tegelijk pakten ze de hamer en het lasapparaat en maakten van alles: van jerrycans tot vliegtuigen.
Op 2 mei a.s. zullen in de Nederlandse ambassade in Washington de Nederlandse Ambassadeur en een defensie-attaché een aantal nog in leven zijnde Rosies ontvangen en officieel bedanken voor hun bijdrage aan onze bevrijding. Hierbij zal speciale aandacht zijn voor het werk dat de Rosies verricht hebben o.a. aan de vliegtuigen die tijdens Operatie Manna en Chowhound in 1945 voedsel uitwierpen boven het door de hongerwinter geteisterde Nederland. Op 8 mei a.s. zal een tweede ceremonie plaatsvinden in Nederland zelf, in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. Op beide locaties zal een boom geplant worden ter ere van de Rosies en zullen de verhalen van de Rosies worden verteld en de beroemde oorlogsliedjes over de Rosies opnieuw worden opgevoerd.
Drie Rosies reizen hiervoor naar Nederland en zullen op 8 mei het Bevrijdingsmuseum bezoeken:
– Anna Hess (geb. 1928) uit West Virginia maakte vrachtwagenbanden in Ohio terwijl haar moeder werkte aan de bouw van bommenwerpers.
– Crena Anderson (geb. 1924) uit Maryland werkte aan de bouw van transportvliegtuigen. Ze trouwde na de oorlog met een overlevende van de aanval op Pearl Harbour en verzorgde na zijn dood een tweede Pearl Harbour overlevende.
– June Robbins (geb. 1926) uit Pennsylvania hielp in de haven van Philadelphia met het ontwerpen van scheepsonderdelen en werkt nu nog steeds als clown in kinderziekenhuizen.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

One Response to Eerbetoon aan “The Rosies” in Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.