4 mei 2015

Grootse herdenking in en rond Bevrijdingsmuseum Groesbeek.

Vandaag, 4 mei was er een meet&greet van 180 Britse WO2 veteranen en 800 Canadese studenten in het Nationaal Bevrijdingsmuseum te Groesbeek. De veteranen bezoeken deze regio in het kader van 70 Jaar bevrijding met de London Taxi Charity uit de UK en worden vervoerd met 80 Londense taxi’s. Dat alles gaf een rij van ongeveer 3 1/2 km aan taxi’s en begeleidende voertuigen. De Canadese studenten maken een educatieve rondreis door Europa in het kadervan 70 jaar bevrijding en deden nu Groesbeek aan. Tijdens de bijeenkomst werd een Brits vaandel geschonken aan het museum en overhandigd aan directeur Wiel Lensen. Om deze meet&greet extra luister bij te zetten organiseerde de Stichting Catalina een fly-past ter ere van de aanwezige veteranen. Deze Stichting verzorgt ook rondvluchten vanaf Lelystad Airport met de enige in Nederland opererende vliegboot type Catalina PBY-5A uit 1941, de oudste nog vliegende Catalina van de wereld. Buiten de aanwezige Britse en Canadese gasten waren er ook heel veel andere bezoekers naar het museum gekomen, waar o.a. de muziek werd verzorgd door de Politiekapel Gelderland-Zuid, terwijl er ook een spontaan optreden was van één de Britse veteranen, die de 90 al gepasseerd was. Rond 15.00 uur vertrokken de veteranen weer voor een bezoek aan Arnhem en Heteren, waarna dinsdag de 5 meiviering in Wageningen op het programma staat. De “scholieren” marcheerden vervolgens naar het dorp Groesbeek, waar ze gezamenlijk gingen eten in de Mallemolen om vervolgens ‘s avonds mee te marcheren naar de herdenking op het Canadese kerkhof. zie de foto’s deel 1;   deel 2; deel 3;  deel 4        DSC_2406 Catalina naam

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

One Response to Grootse herdenking in en rond Bevrijdingsmuseum Groesbeek.

  • Prachtige foto, prachtige dag, respect droop af van elke blik en ontmoeting. Heel benieuwd weer naar de foto’s van deze dag..

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.