19 april 2015

Veelzijdige viering van 70 jaar vrijheid aan weerszijden van de grens door Wylerbergkring

De Wylerbergkring in oprichting is geïnspireerd door Huis Wylerberg en haar geschiedenis.In dat kader vinden er een aantal  interessante ontmoetingen plaats ter viering van 70 jaar vrijheid aan weerszijden van de grens. De eerste is op woensdag 29 april a.s. met de film “Nijmegen herrijst” in het Kulturhus van Beek, gevolgd door een wandeling rondom Huize Wylerberg. Op 3 mei  zijn er diverse activiteiten bij Huize Wylerberg met o.a. de sopraan Quirine Melssen. en op 3 mei is er een fietstocht naar het oorlogskerkhof Donsbrüggerheide. Op de foto Quirine Melssen. Voor het hele programma zie bij lees verder hieronder.  Last minute update van de fietstocht: inschrijvingsmogelijkheid is verlengd tot dinsdagavond 28 april 20.00u  en kan door te mailen  wylerbergkring@ludiek-pedagogiek.eu  Vanaf 3 mei te koop in Kulturhus Beek of Verkehrsverein Kranenburg. Of click hier http://www.ludiek-pedagogiek.eu/pages/nl/wylerbergkring/program-70-jaar-vrijheid.php  Keuze uit drie afstanden en een prachtig en lekker  Gasthaus aan een vijver in Duitsland in het verschiet.

PR foto Quirine VND

Veelzijdige viering van 70 jaar vrijheid aan weerszijden van de grens
De Wylerbergkring in oprichting is geïnspireerd door Huis Wylerberg en haar geschiedenis.
Huis Wylerberg is een expressionistisch bouwwerk bij uitstek van de befaamde architect Otto Bartning. Otto Bartning was een van de oprichters van het Bauhaus, hij gaf leiding aan de Bauhochschule in Weimar en was betrokken bij de Berlijnse architectenvereniging Der Ring. Hij ontwierp kerken, kapellen en een enkel privé huis zoals Huis Wylerberg in een heel eigen expressionistische stijl. Zowel buiten als binnen zie je zijn handschrift in o.a. de typerende kristalheldere lijnen. De Muziekzaal is “De meest verfijnd vormgegeven ruimte van het hele huis”, aldus Walter Gieseler in de tentoonstellingscatalogus Huis Wylerberg van de Commanderie (Nijmegen 1988). Het aan de Rijksstraatweg in Beek gelegen huis is een rijksmonument en nu in eigendom van Staatsbosbeheer. Regelmatig duikt er interesse en waardering op voor de architect en de eerste bewoners. Zo ook bij de initiatiefnemers en organisatoren van de groene concerten en sinds kort bij de Wylerbergkring.
De kristal, neergelegd op de berg tussen Wylermeer en Duivelsberg, kan als een steentje in het water kringen veroorzaken. Kringen waarin regionale activiteiten als o.a. een Wylerbergronde, filosofie avonden, seizoensrituelen, natuurhistorische wandelingen en een jaarlijks terugkerend kastanjefestival onderling verbonden raken. De Wylerbergkring wil grens overschrijdende samenwerking en wederzijdse inspiratie stimuleren op de klassieke beschavingsterreinen. Vandaar de oproep tot het vormen van een wijde kring rondom Wylermeer en Duivelsberg van kunst –, cultuur- , natuur – en sportliefhebbers.
In dit kader vinden er de komende dagen, zoals eerder aangekondigd, interessante ontmoetingen plaats ter viering van 70 jaar vrijheid aan weerszijden van de grens..
Op woensdag 29 april de film “Nijmegen herrijst” (14:00 uur, Kulturhus, Beek) voor grootouders en kleinkinderen, gevolgd door een gesprek met de hoofdrolspeler uit de film. Tot slot is er een wandeling rondom Huis Wylerberg en verhalen over Mevr Schuster Hiby. De entree is € 2,50 of € 3,50 incl. consumptie. Reserveren: www.kulturhusbeek.nl/agenda
Op zondag 3 mei
Voor de vroege vogels is er van 9:00 tot 10.30 uur een begeleide wandeling in het gebied met verhalen over Marie Schuster-Hiby.
Om 11:00 uur speelt in Huis Wylerberg “Vannacht naar dag”. Dit is een gevoelige voorstelling over de transformatie van donker naar licht, van oorlog naar vrede. Quirine Melssen is een klassiek geschoolde sopraan, die ontroert met haar expressie en begeleid wordt door een pianist en celliste. De kaarten à € 15,00 zijn te reserveren via wylerbergkring@ludiek-pedagogiek.eu .
Voorafgaand aan het concert zullen de oud-burgemeesters Jacob Voss (gemeente Kranenburg) en Maurits Schneemann (voormalige gemeente Ubbergen) kort iets vertellen over hun eigen ervaringen van 70 jaar geleden en hun kijk op vrede en vrijheid aan weerszijden van de grens. Na afloop van het concert is er “Kaffee und Kuchen” om elkaars verhalen over oorlog en vrijheid te kunnen uitwisselen, waarna Paul Wilbers (ook oud-burgemeester van de voormalige gemeente Ubbergen) zijn know how over Huis Wylerberg en de eerste eigenaresse met ons zal delen. Tot slot is er ruimte voor vragen over de Wylerbergkring en haar intenties.
Vanaf 3 mei: Fietstocht naar het oorlogskerkhof Donsbrüggerheide
De route is beschreven in drie varianten van ca. 45 km, 35 km en 25 km. De route gaat langs Liberation gedenkplekken in Beek, Grafwegen, Frasselt, Kranenburg en Donsbrüggen. Verhalen over andere plekken die wel in de regio, maar niet op de route liggen zijn in het boekje opgenomen evenals verhalen over Marie Schuster-Hiby. U kunt op beide startadressen: Kulturhus Beek of Verkehrsverein Kranenburg het boekje kopen. Boekjes graag tevoren reserveren i.v.m aantal via wylerbergkring@ludiek-pedagogiek.eu
Voor wie al lezend geïnteresseerd raakt, kan te raden op http://www.ludiek-pedagogiek.eu/pages/nl/wylerbergkring/program-70-jaar-vrijheid.php voor informatie over de programmering en natuurlijk over Otto Bartning, Marie Schuster Hiby, het streven van de Wylerbergkring en haar zoektocht naar medewerkers.