15 april 2015

Nieuwe tentoonstelling ‘Songs of Liberation’ in het Bevrijdingsmuseum Groesbeek

We kennen allemaal de beelden van de Bevrijding, nu 70 jaar geleden. Juichende mensen, piano’s die spontaan op straat werden gezet, meisjes die soldaten zoenden en achterop de motor klommen. Maar hoe klonk die bevrijding? Welke muziek werd er gespeeld? Dat is veel minder bekend. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 geeft van 24 april t/m 1 november 2015 hierop het antwoord met een nieuwe tentoonstelling en speciale activit11.26.90aeiten.LOGO - kopie

Tentoonstelling
We denken bij bevrijdingsbeelden meteen aan jazz, maar zelden was er bij de foto- en filmopnames ook een microfoon aanwezig. Bijna altijd is de jazz die in documentaires over de bevrijding te horen is, later over de beelden heen gemonteerd. De werkelijke muziek van de bevrijding was juist veelzijdiger. Aan de hand van een unieke collectie van meer dan 300 stukken bladmuziek (recent vanuit de VS geschonken aan het Bevrijdingsmuseum) wordt de muziek van de bevrijding in deze tijdelijke tentoonstellingSongs of Liberation’ gereconstrueerd. Van de foxtrot tot de swing, van haastig geschreven bevrijdingsliederen tot internationale hits.

Songs of Liberation kijkt ook verder dan de zomer van 1945. Van de introductie van jazz in Nederland in de jaren ’20 naar censuur en Schlager-muziek in de bezettingsjaren. Na de oorlog bloeide de Amerikaanse en Britse muziek op, van jazz tot rock ’n roll en popmuziek. Naast historische opnames zijn er dankzij samenwerking met de afdeling American Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen, tevens moderne reconstructies te horen van nummers die nooit zijn opgenomen zoals o.a. ‘Snoezepoes’, ‘The Tommy Song’, ‘Het Vrije Nederland’ en de ‘Sten Gun Walk’. Er kan in de tentoonstelling ook gedanst worden op authentieke dansinstructies.

Publicatie boek en educatief programma
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling wordt er tevens een nieuw rijk geïllustreerd boek gepubliceerd getiteld ‘Soundtrack van de Bevrijding’, auteur prof.dr. Frank Mehring, afd. American Studies, Radboud Universiteit Nijmegen. Dit boek van Uitgeverij Van Tilt is vanaf 24 april a.s. verkrijgbaar in de boekhandel en in de museumwinkel van het Bevrijdingsmuseum.
Ten behoeve van de tentoonstelling ‘Songs of Liberation’ is er ook een lesbrief en ander vernieuwend educatief materiaal samengesteld voor het basis- en middelbaar onderwijs i.s.m. Musidesk Rijnbrink Groep, Get Vibes Music Academy en Het Musiater.

Openingsconcert
Op 23 april a.s. van 19.30-21.30 uur vindt er in de Erekoepel van het Bevrijdingsmuseum een spetterend openingsconcert plaats, getiteld ‘Songs of Liberation’. Dit concert, opgezet door de afd. American Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen met Jens Barnieck, wordt o.a. uitgevoerd door de Dansschool Kleve en solozangers van de Ganztagrealschule Hoffmannallee Kleve en het Karel de Grote College Nijmegen. Entreeprijs concert: € 5,- pp. Reserveren noodzakelijk.

 

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Datum tentoonstelling: 24 april t/m 1 november 2015

Informatie: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum. Twitter: @bevrijding