13 april 2015

Benefietdiner voor “Hope North” Oeganda

Vrijdag 22 mei organiseren wij, de stichting O94, een benefietdiner voor Hope North in café-restaurant “de Vink” in Ooij. Het belooft een geweldige avond te worden: samen voor een goed doel, lekker eten en …. Sam Okello Kelo, de stichter van Hope North, zal zelf op die avond aanwezig zijn en vertellen over de situatie in Oeganda, over zijn project Hope North, en … muziek maken.”Oeganda 699Op de foto De campus in Hope North

Het verhaal van Sam Okello Kelo

Sam Okello Kelo werd als 16 jarige scholier ontvoerd door rebellen van het “Leger van de Heer” van Joseph Kony. Na een gedwongen verblijf bij de rebellen van ruim een jaar wist hij tijdens een gevecht te ontsnappen. Omdat zijn familie uit hun dorp verdreven was trok hij naar Kampala, waar hij een opleiding volgde en als acteur en danser werk vond. Daar hoorde hij dat zijn jongere broer Godfrey was ontvoerd door de rebellen en was omgekomen. In 1998 las hij in de krant een afschuwelijk bericht: zijn geboortedorp was weer overvallen, en werden er 300 mensen gedood: familieleden, vrienden en bekenden.

Op dezelfde dag kocht Okello land in Kitwanga Village, een veilig gebied net buiten de oorlogszone, beschermd door de Nijl.  Zo begon Hope North. Hij realiseerde zich naar eigen zeggen “…dat om vrede te bouwen we de jongeren moeten opvoeden en empoweren.” Deze plek is uitgegroeid tot een campus, waar ex-kindsoldaten, weeskinderen en de allerarmste kinderen uit Noord Oeganda opgevangen worden, onderwijs krijgen, hun trauma’s verwerken.

Uitgebreidere informatie is te vinden op onze website:  www.hopenorth.nl

Vanaf dit eerste begin heeft de stichting O94 Sam Okello gesteund, door geld bij elkaar te brengen voor de bouw van leslokalen, slaapzalen, een bakkerij. Ook hebben we gedurende de afgelopen jaren steeds de kosten voor een aantal studenten kunnen betalen.

Sam komt naar Nederland voor overleg met O94 over de toekomst, voor fondsenwerving en voor het geven van een aantal workshops op scholen.

Voor de fondsenwerving organiseren wij dit benefietdiner. De opbrengst van deze avond gaat helemaal naar Hope North.

Plaatsen voor het drie gangen diner kosten € 50,- (drank voor eigen rekening). Reserveren is noodzakelijk en dit kan gebeuren

  • telefonisch bij Peter op het Veld (0246631625),
  • via email: peterophetveld@hotmail.com of
  • bij café-restaurant “de Vink” Ooij tel. 0246631334

Er moet vooraf betaald worden. Dit kan via iDeal op de website of door per plaats € 50,- te storten op bankrekening NL42RABO0134442172 ten name van Stichting O94 Millingen aan de Rijn onder vermelding van “benefietdiner”.

 

De avond start om 18:00 uur.

Een kort filmbeeld van Sam Okello Kelo is te zien op YouTube: www.youtube.com/watch?v=Ti4m7ZlJg_0

Kijk ook:

www.youtube.com/watch?v=muzRzl7PiHc

 

De situatie in Oeganda

Na het bloedige bewind van Idi Amin in de jaren 70 van de vorige eeuw waarbij meer dan 300.000 slachtoffers vielen, was de ellende voor Noord Oeganda nog niet voorbij. Er trokken rebellenlegers rond, waarvan het Lord’s Resistance Army van Joseph Kony het beruchtste was. Moordend, verkrachtend en plunderend trok de LRA door Noord Oeganda, waarbij kinderen gedwongen werden mee te gaan, de jongens als kindsoldaten, de meisjes als hulpkrachten en seks-slavinnen. Duizenden kinderen zijn het slachtoffer geworden van de LRA.

De bevolking vluchtte naar de kampen rond de steden. Meer dan 20 jaar duurde deze situatie, en pas vanaf 2005 begon de toestand langzaam normaler te worden. De effecten van de verschrikkingen blijven nog altijd merkbaar: een groot deel van de bevolking is ontheemd en getraumatiseerd. Het meeste hebben de kinderen onder deze toestand geleden.

De jongeren die in deze periode zijn opgegroeid missen de beschermende effecten van het opgroeien in een stabiele culturele omgeving. Als resultaat hiervan zijn veel jongeren losgeslagen. Zwangerschappen op jonge leeftijd, alcoholisme, drugsgebruik en massale werkeloosheid maken de vooruitzichten niet rooskleurig.

Hope North biedt een toekomst aan jonge slachtoffers van de burgeroorlog in Oeganda. Weeskinderen en ex-kindsoldaten krijgen hier onderwijs, onderdak en traumabehandeling.

Inmiddels heeft Hope North zich ontwikkeld tot een officieel erkende middelbare school. Hope North is gelegen op een campus van 16 hectare met daarop een internationaal kunstcentrum, beroepsopleidingen, een bakkerij en een boerderij. De staf bestaat uit 26 toegewijde Oegandese leerkrachten en pedagogen. Meer dan 1500 kwetsbare jongeren hebben al op Hope North gewoond en er met hart en ziel aan hun loopbaan gewerkt. Op dit moment wonen ruim 300 jongeren op de campus. Deze jongeren dragen op hun beurt bij aan de opbouw van de vrede door het organiseren van educatief theater en voetbaltoernooien. Door heel het noorden van Oeganda, een gebied dat verwoest is door jaren van oorlog, bereiken zij op die manier duizenden andere jongeren.

De kosten voor huisvesting, eten en onderwijs op Hope North voor een kind zijn € 100 per maand. Door acties als dit benefietdiner zamelen we geld in voor dit project.

De campus in Hope North op de foto