7 april 2015

Lezing 500 jaar Thornsche Molen

Van smokkel tot dijkdoorbraken en oorlogen, over de Thornsche Molen die vijf eeuwen lang het landschap rond Leuth domineerde, zijn boeiende verhalen te vertellen. Regionaal cultuurhistoricus Jan van Eck komt daarom op 10 april van 20.00 tot 22.00u naar de Bibliotheek Leuth. Deze avond, georganiseerd door de Bibliotheek Gelderland Zuid, biedt een kijkje in de geschiedenis van eigen bodem. In de lezing van Jan van Eck komen de vele facetten van de geschiedenis aan bod: dijkdoorbraken, crisisjaren die ‘dwingen’ tot smokkel en natuurlijk beide Wereldoorlogen. Het is de Tweede Wereldoorlog die uiteindelijk het lot van de unieke kokerkorenmolen bezegelde. Gelegen hoog aan de Kapitteldijk – een voormalige rivierdijk – en pal op de grens van Pruisen met Holland, kende de molen veel strijd tegen het water en vreemde overheersing. Kosten: € 5,- leden | € 7,50 niet leden Meer informatie: http://www.obgz.nl/…/lezing-jan-van-eck-thornsche-molen.htmlThornsche Molen

3 Responses to Lezing 500 jaar Thornsche Molen

  • Eén van de bestuursleden maakte zich sterk, kosten wat het kost om de Molen bij ingebruikstelling te laten inzegenen door 3 katholieke geestelijken. In 2006 was mondeling afgesproken om hoe dan ook geen religieuze handelingen erbij te betrekken. Het moest een neutrale zaak zijn; geen katholieke molen dus en ook geen andere richting! Nu is het tegen het nee van de één tegen het ja van de ander. Degene die er tegen was en is, is er zonder tegenspraak te kunnen geven eruit geknikkerd. Mail, brief of telefoon zijn hem verboden. Hij was zelf niet bij die beslissende vergadering meer uitgenodigd. Achter zijn rug om is hij geëxcommuniceerd. Allebei getuigden van een goed geheugen te hebben. Die één van al zijn verrichtte werk is totaal niet de waarde van die preken. 😳

  • Kijk, zo gaat dat: Je hebt een goed trekpaard nodig. Hij loopt in een wei naast je huis. Je lokt hem met wat lekker gras en met schouderklopjes. Je zet hem voor de ploeg, spant hem voor de kar, en je gaat ook nog op zijn rug zitten, je geeft hem wat haver af en toe en nog eens wat extra schouderklopjes. Hij doet extra werk en zelfs meer dan verwacht. Maar als je van hem af wil als hij zijn werk gedaan heeft (hij is geen showpaard), nou, eerst geef je hem een hap haver met flink wat zout erbij, vervolgens jaag hem gewoon terug naar waar hij vandaan is gekomen. Als je hem met een stok goed hard op z’n kont slaat gaat hij er sneller vandoor. Zijn werk lag in de gewenning aan de belofte aan het geven van voer. Daarna huur je 3 luxe paarden die je optuig voor de show, muziek erbij en applaus. 😆

  • Ontegenzeggelijk is de Thornsche molen een knap stuk werk van molenmaker Coppers en molenarchiitect Jan Heijdra. De inzegening zal door twee katholieke geestelijken worden verricht. In de katholieke encyclopedie staat dat wijwater van heidense oorsprong is evenals vele andere gebruiken. De molenstichting en één pastoor zijn hiervan inmiddels op de hoogte gebracht. Wijwater werd in religieuze diensten door de oude Grieken en Romeinen en nog vroeger door de Filistijnen gebruikt om bescherming van de goden te verkrijgen. De RK heeft dit gebruik overgenomen. Het is niet van Christelijke oorsprong. De Thornsche molen moet een religie neutrale molen zijn, niet dus! De glasgevel van de onderbouw van de molen is erg uitstekend en erg groot en hoog met ook nog twee tinten glas met deuren met blanke aluminium scharnieren. Welstand kan zeggen wat ze wil, ….maar? 🙄 Met flink wat beplanting als camouflage en entourage en de blanke scharnieren donker schilderen kan de ”grot” best gezellig worden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.