27 maart 2015

The Final Push

Groesbeek vormde in september 1944 het decor voor één van de grootste geallieerde operaties van de Tweede Wereldoorlog: Operation Market Garden. Het offensief vormde de opmaat voor de bevrijding van Nederland, maar helaas verloren de geallieerde troepen de slag om Arnhem. Groesbeek en het Rijk van Nijmegen waren weliswaar bevrijd, maar bleven maandenlang frontgebied. Begin februari 1945 werden 500.000 geallieerde soldaten in het gebied rond Groesbeek en Nijmegen bijeen gebracht. Operatie Veritable, onderdeel van het Rijnlandoffensief, werd het grootste offensief dat ooit vanaf Nederlandse bodem is gelanceerd en de grootste operatie in het noordwesten van Europa.  In 2015 herdenken wij dat de bevrijding van Nederland in Groesbeek begon. Op 28 maart zullen circa 120 historische voertuigen van Rijdend Museum “Keep them Rolling” de bevrijdingsroute van de geallieerden langsrijden en herbeleven. Gezien de historische gebeurtenissen in 1944-1945 is Groesbeek de logische startlocatie van The Final Push, zoals de herdenkingsroute genoemd is.  Op zaterdag 28 maart zullen de “bevrijders” tussen 15.00 en 17.00 uur te zien zijn in het centrum van Groesbeek. Gedurende 2 uur staan de voertuigen stil en kunnen bekeken worden, muzikaal omlijst door Double2.  Het programma is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het V-fonds en de gemeente Groesbeek.DSC_7972 keep them rolling