25 maart 2015

Luisterkei onthuld in Kranenburg-Frasselt

Burgemeester Gunther Steins van Kranenburg en Wiel Lenders, directeur van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek hebben woensdagmorgen gezamenlijk een luisterkei onthuld in het Duitse Kranenburg-Frasselt. Dit tijdens een grensoverschrijdende dag ter herinnering aan 70 jaar Vrijheid. Op deze bijzondere dag met de titel ‘Op weg naar vrijheid’ werd door een groot gezelschap van burgers, bestuurders en journalisten de tijdlijn februari-maart 1945 gevolgd op de historische bevrijdingsroute door het gebied van de Niederrhein. De tocht voert langs Kranenburg, Kleef, Wesel en Weeze. Voorts werden ook nog in Kleef en Weeze  nieuwe Liberation Route Europe luisterplekken  onthuld. Hiermee zijn deze historische locaties opgenomen in de internationale route die zich uitstrekt vanuit Zuid-Engeland over Normandië, Zuid-Oost Nederland, naar Berlijn en Gdansk. zie de foto’s DSC_3636 Frasselt (Large) “Op weg naar de vrijheid”
Door Jan van Eck
Onder deze titel vond op woensdag 25 maart jl. een internationale ‘Liberty Tour’ plaats. De tour werd georganiseerd door het ’Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945’ Groesbeek. Om 9.30 uur vertrok de ‘Lady Liberty Bus’ vanuit Kranenburg met een internationaal gezelschap aan boord. Hoogtepunten van de dag werden gevormd door de onthulling van drie nieuwe luisterstenen/Hörstelle waar een bijzondere gebeurtenis uit die plaats kan worden beluisterd. De eerste stop was bij de kerk in Frasselt, waar burgemeester G. Steins na een indrukwekkende toespraak, samen met Drs. W. Lenders, directeur van het Bevrijdingsmuseum, de steen onthulde. Op de Grosze Heideberg in Kleve, was het burgemeester T. Brauer, die alvorens de steen te onthullen, een toespraak richtte tot het talrijke publiek dat ondanks de regen deze plechtigheid bijwoonde. Het ‘Gymnasiumkoor’ bracht hier enkele liederen ten gehore. De derde luisterplek was op de voormalige vliegbasis Laarbruch in Weeze. Hier was burgemeester U. Francken onze gastheer. Het dameskoor uit Venray onderhield op vocale wijze het gezelschap zowel tijdens het ‘buitengebeuren’ als aansluitend in het Royal Air Force Museum aldaar. Tevens werd bij deze gelegenheid de tentoonstelling “1945 – 70 Jahre B.100 – 2015” geopend. Alle drie de burgemeesters deden op indrukwekkende wijze verslag van de oorlogshandelingen zoals die zich in hun gemeente hebben afgespeeld. De keuze op Frasselt, Kleve en Weeze voor een luistersteen/Hörstelle was niet zo maar willekeurig gemaakt. Het zijn immers juist deze plaatsen uit de Duitse grensstreek die totaal werden verwoest en vele slachtoffers te betreuren hadden tijdens Market Garden in 1944 en Veritable in 1945.
Tijdens het avondprogramma in kasteel Hertefeld bij Weeze werd door achtereenvolgens drie sprekers het woord gevoerd met als onderwerp “Op weg naar de vrijheid”, met als thema het behouden van de verkregen vrijheid en herwonnen democratie. “Door het meer en meer wegvallen van de laatste getuigen, worden herinneringen geschiedenis”, zo sprak Wiel Lenders in zijn slotwoord, “en die geschiedenis moet worden doorverteld”. De intensieve contacten op diverse terreinen deze dag gelegd en de onthulling van de luisterstenen heeft daar zeker een bijdrage aan geleverd. De “Liberty Tour Europe” – die de bevrijdingsroute markeert met als start Zuid-Engeland, via Normandië/Frankrijk naar Nederland voert en uiteindelijk via Berlijn in Gdansk eindigt, is met deze drie Hörstelle weer met drie markeringspunten uitgebreid.
Pünktich volgens schema draait om 22.30 uur de “Lady Liberty Bus” het parkeerterrein bij het stad Kranenbrug weer op.