24 maart 2015

Vfonds Bandritzer naar Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Op 27 maart a.s. vanaf 10.30 uur wordt de vfonds Bandritzer door Ton Heerts, directeur van het vfonds (Nationaal fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), feestelijk overgedragen aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.Bandritzer_Bevrijdingsmuseum_Groesbeek-DGBWat is de Bandritzer? Is het een tank? Een graafwerktuig? Een achtergelaten militair project? Een tijdmachine? Dit geheimzinnige voertuig komt nu in Groesbeek te staan en zal bij gelegenheid door het land reizen. In de Bandritzer beleven de bezoekers iets unieks. Ze vliegen als een ballon mee over de wereld en reizen door vrijheid en onderdrukking, maar ook door een wereld waar we eigenlijk wel van dromen, maar die voor heel veel mensen zover weg is. Het publiek krijgt antwoord op de vraag: ‘hoe komt het dat we nu in vrijheid leven? En dagen we de bezoeker uit: wat doet ú eigenlijk voor de vrijheid? In de vernieuwde Bandritzer worden de modernste technieken gebruikt om een inhoudelijke boodschap in een korte tijd op een intensieve manier over te brengen. De Bandritzer heeft op vele manifestaties en festivals gestaan, zoals in 2012 bij het erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland en is in 2014 door het vfonds uitgeleend aan de Koninklijke Landmacht in het kader van 200 jaar landmacht.

Ton Heerts: ‘Mooi dat de Bandritzer als mobiele multimedia bioscoop op poten, na alle omzwervingen door Nederland nu een vaste woon- en verblijfplaats krijgt in Groesbeek. Ik ben ervan overtuigd dat het een aanwinst is voor het Bevrijdingsmuseum. Bandritzer en Bevrijdingsmuseum tezamen zullen de bezoeker een unieke ervaring bieden op het gebied van bevrijding en vrede.’

Wiel Lenders, directeur Bevrijdingsmuseum: ‘We zijn zeer verheugd met de komst van de Bandritzer, deze past uitstekend in onze toekomstplannen. Nadrukkelijk willen we in deze plannen historisch besef over het verhaal van oorlog en vrijheid koppelen aan actuele vraagstukken van vrijheid en mensenrechten. Beleving speelt daarin een belangrijke rol.’

De Bandritzer is vanaf 12 april a.s. alle weekenden, feestdagen en vakanties te bezoeken (voor exacte openingstijden zie vanaf 1 april a.s. www.bevrijdingsmuseum.nl). Iedereen vanaf 6 jaar is welkom om een tijd- en ruimtereis mee te maken, spannend en leerzaam. De Bandritzer is gratis toegankelijk, de bezoeker krijgt een keycord en op vertoon hiervan € 2,- korting op de entreeprijs van het Bevrijdingsmuseum.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum en tijd: 27 maart 2015 om 10.30 uur
Informatie: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, twitter: @bevrijding