23 maart 2015

Grensoverschrijdend evenement ”Op weg naar Vrijheid” Bevrijdingsmuseum

Op woensdag 25 maart a.s. organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 gezamenlijk met meerdere Duitse en Nederlandse partners een grensoverschrijdende dag ter herinnering aan 70 jaar Vrijheid.

Op_weg_naar_Vrijheid_project-DGBOp deze bijzondere dag met de titel ‘Op weg naar vrijheid’ wordt door een groot gezelschap van burgers, bestuurders en journalisten de tijdlijn februari-maart 1945 gevolgd op de historische bevrijdingsroute door het gebied van de Niederrhein. De tocht voert langs Kranenburg, Kleef, Wesel en Weeze. In Kranenburg, Kleef en Weeze zullen nieuwe Liberation Route Europe luisterplekken officieel worden onthuld. Hiermee zijn deze historische locaties opgenomen in de internationale route die zich uitstrekt vanuit Zuid-Engeland over Normandië, Zuid-Oost Nederland, naar Berlijn en Gdansk. In Wesel zal vervolgens het verhaal van de Rijnoversteek, die nagenoeg 70 jaar geleden plaatsvond op 23 en 24 maart 1945, worden toegelicht. In aansluiting hierop wordt een bezoek gebracht aan een nieuwe tentoonstelling in Weeze over het destijds eerste Britse tijdelijke vliegveld op Duitse bodem: B.100 van de Royal Air Force, die destijds zo’n belangrijke rol speelde in het Rijnlandoffensief. Het Royal Air Force Museum, gelegen op het terrein van het huidige vliegveld Weeze, heeft voor deze expositie de voormalige foyer van de Astra Bioscoop gerenoveerd en ingericht. Deze expositie is te zien van 27 maart 2015 tot en met 27 september 2015. In Weeze wordt ook een luistersteen onthuld.

Gezamenlijk herinneren onder het motto: Laat vriendschap helen wat grenzen delen

Deze dag is onderdeel van het Interreg IV A Project “Op weg naar Vrijheid”. Dit project omvat een grensoverschrijdende samenwerking van acht Duitse en Nederlandse projectpartners die het belang van een multiperspectieve visie op dit gemeenschappelijke thema ondersteunen. In het jaar 2014 ontstonden aan Nederlandse zijde reeds drie exposities over de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog in: het Huis van de Nijmeegse geschiedenis, Museum Het Valkhof in Nijmegen en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek. In het voorjaar van 2015 staan de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in de Duitse Niederrhein centraal met het op 25 maart a.s. te inaugureren programma.

Reizende expositie ‘Soldiers. Market Garden en het Rijnlandoffensief’

De drietalige expositie ‘Soldiers. Market Garden en het Rijnlandoffensief’, die nog t/m 31 maart a.s. in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te zien is, gaat na afloop de grens over. Thema: over het leven van Duitse en geallieerde soldaten, hun training, bewapening, angsten en idealen. Vanaf 17 april 2015 tot en met 31 oktober 2015 wordt deze tentoonstelling in Wesel en omgeving aan het Duitse publiek getoond. De expositie is van 17 april 2015 tot en met 28 juni 2015 te zien in het Städtische Museum in Wesel, vervolgens van 2 juli 2015 tot en met 28 augustus 2015 in de Volkshochschule Moers en reist daarna verder naar het Siegfried Museum in Xanten, waar deze te zien is van 1 september 2015 tot en met 31 oktober 2015.

Alle activiteiten aan de Duitse en Nederlandse zijde worden in het kader van INTERREG IV A programma Deutschland-Nederland mede gefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), Provincie Gelderland en Ministerium für Wirtschaft NRW. Het project wordt begeleid door het programmamanagement bij de Euregio Rijn-Waal. De luisterplekken worden tevens mede mogelijk gemaakt door de Liberation Route Europe en het vfonds.