8 maart 2015

Expositie Galerie Unita i.s.m.Galerie Notre Dame des Arts in de Refter .

Galerie Unita uit Beek organiseert in samenwerking met Galerie Notre Dame des Arts van 7 maart tot en met 29 maart 2015 de tentoonstelling:“van plaatstaal tot schildertaal”  Nadine Fièvet (schilderijen) en Jean-Claude Saudoyez (sculpturen) in de Refter te Ubbergen. De tentoonstelling wordt op 8 maart om 15:00 geopend door Jan-Hein van Rooy, beeldend kunstenaar in Galerie Notre Dame des Arts in Ubbergen! Het is niet de eerste maal dat beide Waalse kunstenaars Nadine Fiévet & Jean-Claude Saudoyez, samen in Nederland tentoonstellen. In 1986 zijn ze op een gezamenlijke expositie al eens te zien geweest in Nijmegen. De twee kunstenaars delen een 40 jaar lange vriendschap. Zaterdag was de tentoonstelling al geopend in de prachtige Refter. zie de foto’s.DSC_0872 galerie Unita (Large)

Nadine Fièvet (Brussel 1949) studeerde in 1970 af aan de Acedemie des Beaux Arts in Mons (Bergen), België. Na haar studie ontving zij diverse prijzen en onderscheidingen voor haar werk en exposeert regelmatig in Belgie en daarbuiten.  Het werk van Nadine Fiévet kenmerkt zich door een subtiel gevarieerd kleurenpalet. Binnen deze kleurenharmonie worden contrasten echter niet geschuwd. In haar geabstraheerde figuratieve universum is een grote helderheid te ontdekken. Haar  schilderwerken suggereren door de aangebrachte verflagen diepte en ruimte. Geometrische patronen verwijzen naar concrete beelden en ongedwongenheid en geven substantie aan het werk.  Het op het eerste zicht toegankelijk poëtisch universum van Nadine verkrijgt  haar kwaliteit mede door haar vakmanschap. Nadine Fièvet doceert aan de  académie des Beaux-Arts in Tournai in België. Haar werken zijn vertegenwoordigd in talrijke publieke en particuliere verzamelingen.    

Jean-Claude Saudoyez (België, Grandglise 1944) is beeldhouwer. Hij werkt met cortenstaal dat hij tot fantastische 3D-wezens verwerkt. Deze beelden staan als een installatie opgesteld in de ruimte van de Notre Dame des Art. Het leger van  ‘Brinquebalante’ (van brinquebaler = schommelen) bestaat uit tientallen manshoge beelden, die bewegen door aanraking of wind. Het zijn half mens half dier, waar verleden (denk bv aan het Chinese terracotta leger), heden (de focus op de extreme body “make over” ) en toekomst (nieuwe levensvormen, gen mutaties) in vervat zijn.