23 februari 2015

Informatiebijeenkomst Kranenburg i.v.m. plaatsing Windmolens

Maandagavond vond in het Bürgerhaus Katharinenhof in Kranenburg een informatieavond plaats i.v.m. de voorgenomen plaatsing van 12 windmolens in het Reichswald nabij de Nederlandse grens. De molens krijgen een hoogte van 200 meter en dat is voor veel mensen een reden om tegen de windmolens te zijn. Diverse protestborden werden dan ook meegenomen in de zaal, waar de avond werd geleid door burgemeester Günther Steins van Kranenburg. Ruim 200 belangstellenden waren naar het Bürgerhaus gekomen, die daar de gelegenheid kregen om vragen te stellen over het project. Er is nogal wat kritiek op de komst van het windmolenpark in Kranenburg. Vroegtijdige en duidelijke communicatie moet er voor zorgen dat er meer begrip voor het project komt. De windsnelheid bedraagt op de gekozen locatie, langs de Kartenspielerweg, zo`n 6,4 meter per seconde. De turbines kunnen volgens ABO Wind gezamenlijk 88.000 mensen van stroom voorzien. De gemeente Kranenburg en ABO Wind vinden dat om die reden een aantrekkelijke locatie.DSC_1993 windmolens (Large) zie de foto’s.

De actiegroep Tegenwind/Gegenwind Reichswald ziet niets in het plan en riep tegenstanders dan ook massaal op om op 23 februari aanwezig te zijn. “Dit park langs de Karterspielerweg met 12 windmolens die 200 meter hoog zijn dreigt het uitzicht vanuit Groesbeek voorgoed te ontsieren. Per windturbine zal achtduizend vierkante meter bos gekapt worden, een oppervlak groter dan een voetbalveld. Het windturbinepark zal de natuur en recreatieve waarde van het Reichswald schaden. De bouwactiviteiten, het lawaai en de slagschaduwen van de draaiende wieken in het bos, zullen de vogels, het wild en toeristen verjagen”, aldus de groep. Tegenstanders kunnen voor meer info terecht op de Facebookpagina van Tegenwind/Gegenwind Reichswald of op de website van de groep: http://www.tegenwindreichswald.eu. Daarnaast is er onlangs een nieuwe, Duitstalige, flyer (.PDF-bestand) gemaakt.