23 februari 2015

Informatiebijeenkomst Kranenburg i.v.m. plaatsing Windmolens

Maandagavond vond in het Bürgerhaus Katharinenhof in Kranenburg een informatieavond plaats i.v.m. de voorgenomen plaatsing van 12 windmolens in het Reichswald nabij de Nederlandse grens. De molens krijgen een hoogte van 200 meter en dat is voor veel mensen een reden om tegen de windmolens te zijn. Diverse protestborden werden dan ook meegenomen in de zaal, waar de avond werd geleid door burgemeester Günther Steins van Kranenburg. Ruim 200 belangstellenden waren naar het Bürgerhaus gekomen, die daar de gelegenheid kregen om vragen te stellen over het project. Er is nogal wat kritiek op de komst van het windmolenpark in Kranenburg. Vroegtijdige en duidelijke communicatie moet er voor zorgen dat er meer begrip voor het project komt. De windsnelheid bedraagt op de gekozen locatie, langs de Kartenspielerweg, zo`n 6,4 meter per seconde. De turbines kunnen volgens ABO Wind gezamenlijk 88.000 mensen van stroom voorzien. De gemeente Kranenburg en ABO Wind vinden dat om die reden een aantrekkelijke locatie.DSC_1993 windmolens (Large) zie de foto’s.

De actiegroep Tegenwind/Gegenwind Reichswald ziet niets in het plan en riep tegenstanders dan ook massaal op om op 23 februari aanwezig te zijn. “Dit park langs de Karterspielerweg met 12 windmolens die 200 meter hoog zijn dreigt het uitzicht vanuit Groesbeek voorgoed te ontsieren. Per windturbine zal achtduizend vierkante meter bos gekapt worden, een oppervlak groter dan een voetbalveld. Het windturbinepark zal de natuur en recreatieve waarde van het Reichswald schaden. De bouwactiviteiten, het lawaai en de slagschaduwen van de draaiende wieken in het bos, zullen de vogels, het wild en toeristen verjagen”, aldus de groep. Tegenstanders kunnen voor meer info terecht op de Facebookpagina van Tegenwind/Gegenwind Reichswald of op de website van de groep: http://www.tegenwindreichswald.eu. Daarnaast is er onlangs een nieuwe, Duitstalige, flyer (.PDF-bestand) gemaakt.

One Response to Informatiebijeenkomst Kranenburg i.v.m. plaatsing Windmolens

  • Fijn dat er ook “in de polder” aandacht aan de windmolenplannen besteed word, het was een
    bijeenkomst waar voor- en tegenstanders op een respectvolle manier hun verhaal konden doen . De rede van voormalig boswachter dhr Krug maakte veel indruk, tientallen jaren is er gewerkt om het Reichswald te maken tot wat het nu is , een prachtig gebied voor flora, fauna , bewoners hier in de buurt en toeristen. Veel EU en Euregio geld is er ingestoken en aan de Nederlandse zijde is er veel gedaan om aansluiting te krijgen met de diverse natuurgebieden. . Dhr Krug opperde dat een gemeente ook kan weigeren om een dergelijk park te realiseren. “Gewinn” schijnt echter belangrijker te zijn op dit moment bij zowel gemeente als Wald und Forst (windmolens brengen meer op dan hout…) Het is net hoe de wind waait, de Kartenspielerweg is toch zeker 40 jaar gesloten geweest voor verkeer om de natuur te beschermen en nu worden deze percelen als waardeloos bos afgedaan en word het een windmolenpark . Opvallend vind ik verder is dat het van de kant van de ” klassieke” natuurbeschermers: Gruenen en NABU opvallend stil is , het is alsof de NABU zich alleen interesseerd voor het gebied ten noorden van Kranenburg of hebben ze de EU buit binnen en is er een dealtje gemaakt? Jammer was het dat sommige, toch niet onbelangrijke vragen, ontweken werden onder andere hoe dhr. Steins zijn onpartijdige functie als burgermeester met zijn functie binnen de EVK ziet en waarom de EVK die met Goch en Krefeld samenwerkt daar geen betere plekken heeft.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.