12 februari 2015

De Ooijpolder heeft er weer een ooievaarsnest bij.

Woensdag is er weer een nieuw ooievaars­nest bijgekomen in de Ooijpolder. na het onlangs geplaatste nest in de tuin van Jan en Mieke Willems ( bij Oortjeshekken)  is er nu weer een nest bijgekomen in het onlangs aangelegde natuurgebied tegenover de boerderij van Zeger Stappershoef aan de kerkdijk in Erlecom. Di nieuwe nest staat op een paar honderd meter van een ander nest, nabij het Zevenmetersgat in Erlecom, dat ooit één van de eerste nesten in de polder was. Dat nest is nooit echt bewoond geweest door ooievaars, mede omdat het, nadat de ooievaars er wel op gepaard hadden, in beslag genomen werd door de ganzen.   De paal heeft een doorsnede van ongeveer 30 centimeter en is van hout van de Douglasspar. „Het on­derste gedeelte is aan de buiten­kant gebrand”, vertelt bioloog Ar­no van der Kruis in de Gelderlander. „Dit helpt het rotten tegen te gaan. Zo gaat de paal echt een mensenleven mee. Bovenop ligt een mand van gevlochten wilgent­een, bedekt met hooi. Het bedje is al gespreid. De kans dat hier een paartje nestelt is ongeveer 50 pro­cent”, denkt hij. De nieuwe paal kost inclusief de plaatsing iets meer dan 1.000 euro en wordt gesponsord door Bel­lefleur Boomgaardbeheer. Toevallig zijn op diezelfde dag ook voor het eerst twee ooievaars gesignaleerd op het nest bij Oortjeshekken. Het wachten is nu op een definitieve vestiging. En ook vandaag bleken ze daar weer te zijn.
DSC_6067 ooievaarsnest (Large)