12 november 2014

Perenboom achter Kulturhus in Beek als symbool voor afval als grondstof!

In het kader van de regionale campagne Kijk! afval=grondstof, hebben wethouder Ria Barber van de gemeente Ubbergen en Peter van Heeswijk, directeur van Dar een perenboom (Conference) geplant. DarGROEN! en leerlingen van De Biezenkamp hielpen hierbij. De perenboom staat symbool voor afval als grondstof. Dit is tevens de kernboodschap van de campagne. Tijdens de kick-off van de regionale campagne ontving wethouder Ria Barber namens Dar en ARN een waardebon voor een perenboom. Vandaag was het moment daar om de perenboom op een locatie naar keuze te planten. De perenboom is geplant achter het Kulturhus en basisschool De Biezenkamp in Beek. Dit is een mooie plek voor een perenboom. De leerlingen mogen hier de vruchten van plukken. De perenboom staat namelijk op openbaar terrein zodat zij, maar ook buurtbewoners er peren mogen plukken. Ria Barber en Peter van Heeswijk spraken de leerlingen van De Biezenkamp voor het planten eerst kort toe.“De boom is een cadeau om jullie te bedanken voor het scheiden van afval. Afvalscheiding is belangrijk en daarom zijn we ook samen met ARN en Dar een campagne gestart.” aldus wethouder Ria Barber. “Als jullie peren- en appelschillen in de groene bak gooien, kan er compost en biogas van gemaakt worden. Van compost kan de perenboom weer groeien en op biogas kunnen bussen en vrachtwagens rijden. Zo is de cirkel rond.” aldus Peter van Heeswijk. Na de toespraak was het tijd om de boom te planten. Kike en Daan uit groep 7/8 van De Biezenkamp staken samen de handen uit te mouwen om mee te helpen met planten. Om het goede meehelpen te belonen ontvingen zij namens de school het Kijk!afval=grondstof kringloopspel van Peter van Heeswijk. Kinderen kunnen met dit spel de kringloop van grondstoffen naspelen. Dit spel laat zien dat afval bestaat uit waardevolle grondstoffen en hoe het hergebruik hiervan zorgt voor zo min mogelijk restafval. zie de foto’s.DSC_5772Kijkafval (Large)

De regionale campagne ging afgelopen september van start. Dar streeft samen met de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Ubbergen en Wijchen naar ‘zero waste’, oftewel geen restafval. De campagne helpt daarbij. Dar, ARN en de gemeenten willen hiermee inwoners bewust maken dat afval geen afval is, maar een grondstof.Gft-afval staat het eerste jaar van de campagne in de schijnwerpers. In het gft-afval wordt nog steeds veel restafval en plastic aangetroffen. Dit is zonde, als het gft-afval vervuild is met ander materiaal kan het minder goed gerecycled worden. Goed gescheiden gft-afval kan hergebruikt worden als grondstof voor compost en groengas. Enkele bussen in de regio rijden op groengas en compost wordt gebruikt in de tuin of op het balkon.