13 oktober 2014

Lili Marleen en Herfstprogramma in het Bevrijdingsmuseum

Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Wie was Lili Marleen werkelijk en waarom raakt het lied nog steeds iedereen recht in zijn hart?  Op deze en andere vragen geeft een speciale Lili Marleendag op zondag 19 oktober a.s. in het Bevrijdingsmuseum antwoord. Dit gebeurt met een publiekslezing gegeven door historica Wietske van der Spek, een filmdocumentaire en live muziek. Het legendarische lied wordt vertolkt door zangeres Caia Mangelsdorf. Zij brengt daarnaast een repertoire van (nostalgische) evergreens en meer. Het programma is doorlopend van 12.00-17.00 uur. Dit betekent dat de bezoeker op elk moment kan aanschuiven bij één van de programma-onderdelen en ook het museum zelf kan bezoeken . Lili Marleen is méér dan een soldatenlied over afscheid en een onzekere thuiskomst. Het oorspronkelijk Duitse lied was populair onder zowel Duitse als geallieerde troepen, omdat het de menselijke gevoelens in oorlogstijd zo treffend verwoordde: de scheiding van geliefden, heimwee, eenzaamheid en angst voor de dood. De uitwerking ervan reikt tot en met vandaag. De mythe van Lili Marleen werd grootgemaakt door artiesten als Lale Andersen, Marlene Dietrich, Bing Crosby en Perry Como. Het lied werd onderwerp van veel theater- en caba- retuitvoeringen, documentaires en speelfilms. In de laatste decennia bezongen zelfs Punk- en Heavy-metal bands Lili Marleen: een melancholisch wereldsucces vol tegenspraken!  Naast Lili Marleen biedt het Bevrijdingsmuseum in de Herfstvakantie nog een uitgebreid kinderprogramma: Anne Frank middag, de Gelderse Museumdag, rondleidingen door de tentoonstelling ‘Gevleugelde Vrijheid, WO2 in de lucht’, Opa’s en oma’s vertellen over de oorlog en Spionagetrainingen. foto:  Archief C. MangelsdorfCaia Mangelsdorf (Large)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.