23 september 2014

De “Waalcrossing” druk bezocht.

Zondagmiddag werd nabij het Vasimgebouw in Nijmegen op grootse wijze de “Waalcrossing van 20 september 1944” herdacht. Op het terrein was een tribune opgesteld, waarvoor 3800 toegangsbewijzen waren afgegeven. De tribunes waren gevuld met bezoekers, maar ook met veel hoogwaardigheidsbekleders alsmede een aantal oud-strijders. Daar kon men getuige zijn van drie “waves” met elk drie of vier bootjes per keer, met Amerikaanse militairen aan de peddels en oud-strijders of familieleden van hen als passagier.  Met daarbij een oo0rverdovend geknal van mitrailleurs en mortieren en het geluid van overvliegende vliegtuigen. Deze overtocht was een herinnering aan de heroïsche overtocht van 70 jaar geleden, waarbij 48 Amerikaanse militairen omkwamen. Als één van de laatste levende echte Waalcrossers was James Megalles, 97 jaar oud als passagier aanwezig en hij bereikte ook nu weer veilig de overkant. Zijn oud-collega Moffatt Buriis zou ook mee varen, maar hij was te laat en moest het doen met een plaats op de tribune, waar hij voor de Amerikaanse ambassadeur in Nederland kwam te zitten. Mensen die niet zo gelukkig waren om een gratis toegangsbewijs te krijgen voor de tribune moesten de overtocht bekijken op grote schermen, omdat er geen andere mogelijkheid was om dit te zien.  Rond het Vasimgebouw waren allemaal militaire voertuigen opgesteld en daar was veel belangstelling voor. zie de foto’s.DSC_0170Waalcrossing (Large)