17 september 2014

Scholieren herdenken Operatie Market Garden in Beek.

Basisschoolleerlingen uit Berg en Dal en Beek ( Titus Brandsma en de Biezenkamp), alsmede leerlingen van het Freiherr-vom-Stein-Gymnasium uit het Duitse Kleef, samen ongeveer 90 leerlingen , hebben woensdagmorgen deelgenomen aan de jaarlijkse herdenking van de Operatie Market Garden en de bevrijding van het gebied rond Nijmegen. Dit was dit jaar 70 jaar geleden. De groep leerlingen bestond uit  kinderen van de hoogste groep van de beide basisscholen . De dag begon om 09.00 uur met een een film over het bombardement van Nijmegen en een verhaal van mevrouw Ria Roozendaal-Martens, die dit bombardement zelf had mee gemaakt. Na het gezamenlijke programma in basisschool de Biezenkamp in Beek gingen de scholieren gezamenlijk naar de plek waar zich in 1944 de gevechten hadden afgespeeld op de Duivelsberg in Beek, waar ze door Maurits Schneemann, Govert Janssen en Gerard de Boer uitgelegd kregen, wat daar allemaal gebeurd was in die oorlogstijd (operatie Market Garden) en konden ze zelf de oude schuttersputjes bekijken. Na deze bijzondere excursie ging het hele gezelschap naar het monument tegenover het gemeentehuis in Beek, waar ze door locoburgemeester Leidy van der Aalst (burgemeester Paul Wilbers was bij de herdenking in Groesbeek) werden toegesproken en waar een aantal leerlingen van de Titus Brandsmaschool  hun gedichten of andere verhalen voorlazen. Ook de waarnemend burgemeester  van het Duitse Kranenburg was aanwezig.  Door de leerlingen van het Freiherr-vom-Stein-Gymnasium  werden tekeningen en teksten op het burgermonument gelegd en de leerlingen van de Biezenkamp hadden een lied gemaakt, dat ze ter plaatse zongen. zie de foto’s DSC_6704scholieren (Large)