10 september 2014

HERDENKINGEN OPERATIE MARKET GARDEN

Deze maand is het 70 jaar geleden dat Operatie Market Garden van start ging, één van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden. In Groesbeek landden in september 1944 duizenden parachutisten van de US 82nd Airborne. Tegelijkertijd trokken Britse grondtroepen vanuit België via Eindhoven naar Nijmegen. Arnhem bleek een brug te ver, maar het Rijk van Nijmegen werd bevrijd en ging vervolgens een hoofdrol spelen in het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog aan het westfront. Om Operatie Market Garden te herdenken en de bevrijding te vieren, pakt Groesbeek dit jaar groots uit met een scala aan activiteiten waarbij ook WO2 veteranen aanwezig zullen zijn. Nooit eerder was het herdenkingsprogramma in Groesbeek zo breed en omvangrijk met o.a.:

  • Luchtlanding met 350 parachutisten.70 jaar market garden groesbeek (Large)
  • Parades met 350 historische militaire voertuigen.
  • Tentoonstellingen.
  • Concerten.
  • Educatief programma voor de basisscholen.
  • Historische buitenschermen met oorlogsfoto’s door heel Groesbeek.
  • Battlefieldtours met historische militaire voertuigen.
  • Bevrijdingsfestival en Kindervrijmarkt.
  • Onthulling WACO-glider replica op ware grootte.
  • En nog veel meer ……

Voor de uitgebreide programmering met tijden en locaties zie www.groesbeektoerisme.nl en www.bevrijdingsmuseum.nl. Het programma is mede mogelijk gemaakt door het vfonds.