10 september 2014

Fokko Erhart presenteert boek Millingerwaard

Dinsdagmiddag heeft Fokko Erhart, medewerker van natuurvereniging Free Nature, zijn nieuwe boek “Natuurontwikkelingen in de Millingerwaard” gepresenteerd tijdens de opening van de vernieuwde Waiboerweg in Millingen aan de Rijn. Het boek je kwam tot stand met medewerking van FREE, de Dienst Landelijk gebied van het Ministerie van Economische Zaken, de gemeente Millingen aan de Rijn, K3Delta, Staatsbosbeheer en Wildernisfoto.nl. De vernieuwde Waiboerweg geldt nu als de belangrijkste hoofdweg naar het natuurgebied.  Het boek is te koop bij de Spar in Ooij en Leuth en bij Primera in Millingen aan de Rijn.DSC_6784 (Large)

PERSBERICHT

Boek beschrijft successen Millingerwaard

Wat is er mooier dan je passie te delen met anderen? Dat geluk is Fokko Erhart ten deel gevallen met het verschijnen van zijn boek over de ‘Natuurontwikkelingen in de Millinger-waard’. De natuurbeheerder en natuurfotograaf heeft in eigen beheer een boek gepubli-ceerd met deze naam. In woord en beeld presenteert hij zijn liefde voor dit prachtige uiterwaard dat ligt in het hart van de Gelderse Poort. Een gebied dat in de top 10 van de Nederlandse natuursuccessen thuis hoort. Een bijzonder gebied ook, want de mens heeft besloten hier de natuur de ruimte te geven. Het doel van het boek is om bezoekers uit te nodigen om zelf te komen kijken. Om te beleven wat in woord en beeld zo moeilijk te vatten is: genieten!

Het 64 pagina’s (formaat 15×21 cm) tel-lende boekje bevat 57 foto’s. Zes hoofd-stukken informeren de lezer over de vele aspecten van deze uiterwaard. Een project dat vele spelers met elkaar ver-bind, van overheden, via natuurbeheer-ders en ontgrondingsmaatschappijen tot lokale ondernemers. Dankzij de financiële steun van 25 van die organisaties is het mogelijk geworden om dit boek te maken.

Het boekje start met ruim honderd jaar oude foto’s van de toen aanwezige steenfabrieken. Steenfabrieken die de basis hebben gelegd voor een nieuwe kijk op de uiterwaarden in Nederland. Waarbij ruimte is gemaakt voor de rivierveiligheid door de uiterwaard te verlagen. Ver-nieuwend waren ook de ideeën over de toegankelijkheid, mensen werden en worden nadrukkelijk uitgenodigd om te komen kijken. Kijken naar grote grazers als paard en rund. De spectaculaire vegetatieontwikkeling als gevolg van de inzet van deze dieren, waarbij planten massaal tot bloei komen en verdwenen soorten weer terug zijn. Omstandigheden waar vogels goed in gedijen. In een gebied dat bekend staat als de meest woordenrijkste uiterwaard voor libellen in Nederland, met de hoogste dichtheden aan bevers en waar recentelijk zelfs de Otter weer gezien is. Hopelijk raakt u na door het lezen geïnspireerd om daar te gaan wandelen of fietsen. Wellicht treft u daar dan een Otter of een andere onverwachte ontmoeting, want hoewel het boekje af is blijft de natuur van de Millingerwaard ons nog regelmatig verrassen.

Het boekje is te bestellen door een email met je naam en adres te sturen naar: Fokko@wildernisfoto.nl of per adres: Lippe Biesterfeldstraat 29-1, 6824 LK Arnhem
De kosten zijn € 9,95 (incl. verzendkosten) ISBN 978-94-91609-04-6