29 augustus 2014

Geldautomaat geopend in Sparwinkel te Leuth.

In de Sparwinkel van Johan en Peter Looijschelder in  Leuth is vrijdagmiddag een door de gemeente Ubbergen gesubsidieerde geldautomaat van de Regiobank geopend door wethouder Leidy van der Aalst van de gemeente Ubbergen en  bankdirecteur  Willem Derksen (Makelaardijk Burgers/Regiobank Leuth) en daarmee hebben ze in Leuth een landelijke primeur. De buurtsuper is de eerste winkel in Nederland met een door de gemeente gesubsidieerde “flappentap”. Ubbergen heeft  €10.000 subsidie gegeven aan De Regiobank voor de plaatsing van een geldautomaat in deze vestiging van  Spar in de kern Leuth.  Het is voor zover bekend voor het eerst dat een gemeente een geldautomaat in een supermarkt sponsort.  Nadat de automaat geopend was, mocht Adriaan Hurkmans, oude ondernemer (kapper) uit Leuth als eerste een geldhandeling verrichten. En het lukte hem.  En dat leverde hem weer een taart op van makelaardij Burgers. zie de foto’s.DSC_1791pinautomaat Spar (Large)

Peter Looyschelder is verheugd met de automaat. Tot nu toe fungeerden wij als ‘de bank’ van Leuth. De inwoners konden bij ons aan de kassa pinnen. Het was puur service, klanten hoefden niet iets te kopen om geld op te nemen.’ Het grote voordeel voor de winkel. ‘We hoeven veel minder geld in kas te hebben. Dat maakte ons gevoelig voor overvallen.  Bovendien hebben we geen omkijken naar de geldautomaat.’  De gemeente Ubbergen betaalt de bijdrage uit een potje voor leefbaarheid en ouderenvoorzieningen.  ‘Een geldautomaat in het dorp was een vurige wens van de inwoners’, zegt wethouder Leidy van der Aalst van Financiën, Sociale zaken en Welzijn. De wethouder ziet de bijdrage niet als subsidie voor een commercieel bedrijf. ‘Het gaat om een voorziening zonder winstoogmerk om de leefbaarheid te vergroten.’ De dichtstbijzijnde geldautomaat waar de 1700 inwoners konden pinnen was tot nu toe ongeveer 7 kilometer verderop in Beek te vinden. De automaat staat in de winkel en men kan daar pinnen zonder de winkel verder in te gaan. Wel zijn er veiligheidsvoorzieningen getroffen. Zo wordt het geld in de automaat onmiddellijk onbruikbaar, als er verkeerde handelingen /vernielingen of diefstallen gepleegd worden. Een ingebouwde verfbom spuit gelijk op de hele voorraad geld.

Afname geldautomaten
Het aantal geldautomaten neemt al jaren gestaag af, met name op het platteland. De Regiobank heeft een plan ontwikkeld om die weer terug te brengen. Daarbij zouden gemeente de helft van de exploitatiekosten van een pinautomaat voor hun rekening moeten nemen, zo’n €700 per maand. De geldautomaat in de Spar in Leuth staat er in ieder  geval twee jaar. ‘ Het is aan de bewoners om aan te tonen dat het rendabel kan zijn. Ze moeten er  wel geld uit gaan halen’, aldus de wethouder.