28 augustus 2014

Routes of Liberation in Bevrijdingsmuseum Groesbeek.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 presenteert: ‘Routes of Liberation’.   Vanaf vrijdag 29 augustus t/m 18 september a.s. is de inmiddels internationaal befaamde tentoonstelling ‘Routes of Liberation. European Legacies of the Second World War’te zien in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.  Voor het eerst in de geschiedenis hebben Europese landen de handen ineengeslagen om vanuit ‘multiperspective storytelling’ te laten zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding hebben ervaren. Dat gebeurt in deze unieke multimediale en reizende tentoonstelling. Perspectieven vanuit vijf landen worden gepresenteerd: Duitsland, Polen, Nederland, Frankrijk en Groot Britannië. Een absolute must see voor iedereen. Op indringende wijze blijkt hoe de geschiedenis werd en wordt ervaren. Persoonlijke verhalen, filmbeelden, tijdslijnen en unieke foto’s uit vooraanstaande oorlogs- en bevrijdingsmusea in Europa tonen de gezamenlijke Europese nalatenschap. De rode draad hierbij is: hoe werd de vrijheid verloren, hoe werd deze herwonnen en hoe kunnen we de vrijheid behouden.IMG_2879 (2) poster1 (2)

Vooraanstaande musea werkten mee aan dit project, waaronder het Alliiertenmuseum Berlin, het Mémorial de Caen, het Museum of the Second World War in Gdansk en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. De tentoonstelling werd geproduceerd dankzij financiële steun van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en onder auspiciën van de Stichting Liberation Route Europe. Deze stichtingwerkt samen met ruim 60 internationale partners aan het uitrollen van de route die de geallieerden door Europa aflegden om een eind te maken aan de Tweede Wereldoorlog. De 3.000 kilometer lange route begint in Zuid-Engeland en voert via Normandië onder meer door België en Zuidoost-Nederland richting Berlijn. De Liberation Route Europe werd op 6 juni jl. officieel gelanceerd op de stranden van Normandië, precies 70 jaar na D-Day.

 

 

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum

Twitter: @bevrijding