27 juli 2014

Lezing ‘De Grote Oorlog 1914-1918’ Maarten Dekkers 3 augustus Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Op 28 juli 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit met de Oostenrijks-Hongaarse invasie van Servië, gevolgd door de Duitse invasie van België, Luxemburg en Frankrijk en een Russische aanval op Duitsland. Maarten Dekkers zal ons ondersteund door het nodige beeldmateriaal meenemen naar deze oorlog, één van de grootste conflicten uit de geschiedenis van de 20e eeuw die 100 jaar geleden een aanvang nam. Om die reden wordt er momenteel in de media veel aandacht aan besteed. Het verhaal begint met de opkomst van het Duitse Keizerrijk onder Bismarck en de Duits-Franse oorlog 1870-1871. Het verslagen en vernederde Frankrijk wilde een revanche en het nieuwe Duitse Keizerrijk wilde een belangrijke plaats verwerven in de wereldgeschiedenis. In Oost-Europa en in het Midden-Oosten ontstonden grote problemen tussen het Oostenrijk-Hongaarse Keizerrijk en Rusland enerzijds en het Ottomaanse Rijk anderzijds. De heersende keizers en koningen, die praktisch allen aan elkaar verwant waren, slaagden er niet in om de meningsverschillen op te lossen en in dat spanningsveld werden op 28 juni 1914 de Oostenrijkse kroonprins Franz-Ferdinand en zijn echtgenote in Sarajevo door een Servische student Gavrilo Princip doodgeschoten. Deze schoten waren de directe aanleiding van de Grote Oorlog met zeer grote impact voor de betrokken landen, hun inwoners en de ontwikkelingen daarna in de jaren ’30 en ’40 die uitmondden in de Tweede Wereldoorlog. Datum en tijd: 03-08-2014 van 14.00-15.00 uur.  Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek Entreeprijs: € 5,- ppWO1

Reserveren: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl
Informatie:
www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum

Twitter: @bevrijding; @liberationNL