16 juni 2014

Ricciotti’s Roarin’BerlinTour bij Oortjeshekken

Op donderdag 14 augustus om 20.00 uur is er een optreden van het Ricciotti ensemble , met een gastoptreden van  Ellen ten Damme, op de dijk bij Oortjeshekken; De kaartverkoop voor dit prachtige optreden is nu begonnen.  Kaartverkoop aan de bar bij Oortjeshekken; 7,50 euro; 7 dagen in de week van 8.30 uur – 23.00 uur
.
Het Ricciotti ensemble is een orkest bestaande uit 45(conservatorium)studenten. Het heeft zich ten doel gesteld om symfonische muziek van kwaliteit te brengen op plaatsen waar deze normaliter niet klinkt.  In de zomer van 2014 onderneemt het Ricciotti ensemble een tournee door Nederland en Duitsland, waarbij de nadruk zal liggen op Berlijn. Ditmaal kiezen we voor een ander uitgangspunt. Daarin worden we enigszins gestuurd door drie zaken. Ten eerste is dat de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog, in 2014 honderd jaar geleden. Ten tweede is het 25 jaar geleden dat de Muur viel. En ten derde wisten we in een vroeg stadium zangeres en alleskunner Ellen ten Damme als soliste voor de tournee te strikken. Ze viert momenteel grote successen in Cirque Stiletto 2. Naast zangeres met een eigen repertoire, is Ellen ten Damme een gedreven en bedreven vertolker van veelal Duitstalige chansons uit het interbellum én uit de punktijd.

Ellen ten Damme DE__20140309_1931 (2) (Large) ricciotti groen

 

De jaren ’10 en ’20 van de twintigste eeuw vormen het thema van Ricciotti’s Roarin’ Berlin Tour: extreme jaren waarin een immense crisis werd gevolgd door een gouden decennium, waarin Berlijn de mondaine, culturele hoofdstad van Europa was. Het thema wordt zowel in Nederland als in Duitsland diepgaand belicht. Ricciotti’s Roaring Berlin Tour

De tournee valt uiteen in twee delen: een deel in Nederland en een deel in Duitsland. Het Nederlandse gedeelte van de tournee wordt volledig georganiseerd door het management van het Ricciotti. Het Duitse deel van de tournee komt tot stand dankzij samenwerking met de vele contacten die het orkest reeds in Duitsland heeft: meesterarrangeur Konrad Koselleck, die ook in 2001 al veel voor het Ricciotti voor elkaar kreeg, de contacten die Ellen ten Damme in haar ‘Duits periode’ opdeed (onder meer met Nina Hagen en Udo Lindeberg), onze vrienden van Daniël Glatzels Andromeda Mega Express Orchestra. Daarnaast hopen we op medewerking van de Nederlandse Ambassade in Berlijn, Jeunesses Musicales Berlin en vereniging Berlijnse Avonden.

 

De doelen van Ricciotti’s Roarin’ Berlin Tour luiden als volgt:

1. Zo veel mogelijk spelen op zo divers mogelijke plekken in Nederland en Duitsland, met een nadruk op Belijn en regio;

2. Aansluiten bij de internationale 100ste herdenking van Eerste Wereldoorlog;

3. Aansluiten bij de herdenking van de Val van de Muur in 1989.

4. Mensen bereiken die normaal gesproken niet in aanraking komen met live symfonische muziek;

5. Concerten geven in sociale instellingen; buurtbewoners en geïnteresseerden hier actief voor uitnodigen;

6. Ten minste 60 optredens geven met in totaal tussen de 10.000 en 14.000 toehoorders, waarvan minstens 30 optredens in Nederland;

7. Een solist meenemen die met groot gemak Nederlands en Duits publiek aan zich weet te binden;

8. Onder andere middels repertoire de aandacht vestigen op de muziekcultuur van Duitsland in verleden en heden;

9. De orkestleden inzicht geven in de gedeelde muziekcultuur van Nederland en Duitsland.

 

De educatieve waarde van de projecten van het Ricciotti ensemble is tweeledig: niet alleen wordt het publiek vertrouwd gemaakt met een kunstvorm waar het zich vaak nauwelijks in verdiept heeft; ook onze orkestleden steken veel op van de tournees. Door de repertoireverdieping en de samenwerking met Duitse musici raakt het Ricciotti vertrouwd met muziek en mensen met een andere culturele achtergrond.