11 juni 2014

Slechte weer funest voor de jonge ooievaars.

Het slechte weer (zware regenbuien) lijkt funest te zijn geworden voor de jonge ooievaars in de Ooijpolder en de Duffelt. Liefhebber en fotograaf van o.a. ooievaars, Frans Bootsma uit Bemmel maakte de afgelopen dagen een aantal rondjes langs de ooievaarsnesten in de Ooijpolder, de Duffelt en in Zyfflich (Dld) Daarbij deed hij de volgende constateringen. Kekerdom: geen jongen en nest lijkt verlaten;  Groenlanden: 1 zichtbaar jong, weinig actief en ook weinig verdere activiteit op en rond het nest;  Leuth: 1 zichtbaar jong. Dacht laatst dat er 2 jongen waren. Ook daar weinig activiteit;  Wercheren-Persingen, de Villa: wel ooievaars in de omgeving, maar geen nestactiviteit op dit nest wat na jaren leegstand voor het eerst bewoond werd;  Persingen (Buitengast): na de goede start vorig jaar nu ook geen jongen meer.  Millingen: alle jongen overleden.  Zyfflich, zie foto: 1 zichtbaar jong, heeft ook last van de vele buien.  Het schitterende voorjaar en de daarop volgende zomer hebben goede vooruitzichten gegeven voor een mooi ooievaarsseizoen. Maar de zware buien, de kou en de storm van enkele weken geleden bracht het Kekerdomse nest in de problemen en de hoosbuien die regelmatig opdoken, hebben in verschillende andere nesten ook een aanslag gepleegd op de jonge ooievaars. Tot nu toe in deze omgeving waarschijnlijk 3 jonge ooievaars, Bimmen niet meegerekend. Van Wyler en Kranenburg is mij niets bekend. Zal een sober ringgebeuren zijn dit jaar. Heel jammer.2014-06-09 Zyfflich en Ooijpolder ooievaars 009 (2) (Large)