11 juni 2014

Onthulling herinneringsmonument Ernest David Harrison

Beatrice Messinger-Harrison, zuster van de in januari 1945 in Leuth gesneuvelde Canadese militair Ernest David Harrison, die begraven werd in de akker bij de voormalige boerderij Dijkhoeve aan de Duffeltdijk in Leuth gaf dinsdagmorgen op de dijk het commando voor de onthulling van een gedenktafel, als herinnering aan haar broer, welke  daar in de omgeving is gesneuveld. Haar broer was toen 21 jaar en samen met een andere broer, toen 22 jaar, was hij als militair in de oorlog naar Europa gekomen om Europa te bevrijden. Haar andere broer sneuvelde in Normandië en is daar begraven, maar Ernest, die volgens de berichten van de Duitse dominee Karl Messinger, die ooggetuige was geweest, in de tuin van de Dijkhoeve was begraven, werd nooit meer gevonden. Deze dag werd Ernest herdacht en zijn zus was daarvoor speciaal uit Canada over gekomen. Het werd een indrukwekkende bijeenkomst, welke door de naspeuringen en inspanningen  van Jose Levelink en Jan van Eck in Nederland en Don Foster in Canada tot stand was gekomen. Na afloop van de plechtigheid werden de klaprozen over de akker uitgestrooid.  DSC_0346monument Leuth (Large)