22 mei 2014

MUG gemeente dupeert bestaande Huis aan Huisbladen.

“Nieuwe gemeente Groesbeek zet gemeentepagina in huis-aan-huisblad voort”. Met dit “misleidende” persbericht begon het persbericht van de MUG, de nieuw te vormen gemeente bestaande uit de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek, die per 1 januari 2015 zal in gaan. Het persbericht gaat zo verder.
“De stuurgroep herindeling MUG gemeenten heeft op dinsdag 13 mei een positief besluit genomen over voortzetting van de gemeentelijke informatiepagina in een huis-aan-huisblad. Deze pagina bevat onder andere openbare bekendmakingen. Daarnaast leest u er actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen, die als service naar inwoners vermeld worden. Gemeenten zijn sinds de Wet elektronische bekendmaking niet meer verplicht officiële bekendmakingen allemaal te publiceren in een huis-aan-huisblad. Toch wil de nieuwe gemeente Groesbeek het gemeentenieuws graag bij wijze van service in een weekblad aan haar inwoners aanbieden. Uit een enquête uit 2013 onder MUG-inwoners bleek ook dat de gemeentelijke pagina in het huis-aan-huisblad als informatiebron enorm op prijs wordt gesteld. Besloten is daarom om de gemeentepagina en bijkomende officiële publicaties op papier voort te zetten en deze vanaf januari 2015 te publiceren in het nieuwe weekblad Het Gemeentenieuws. Deze keuze levert de nieuwe gemeente ook een besparing op: de kosten die gepaard gaan met publicaties in het huis-aan-huisblad worden gehalveerd”.  Hiermee worden de bestaande Huis- aan Huisbladen, de Rozet en het Groesbeeks Weekblad gepasseerd, die daarmee een belangrijke inkomstenpost gaan missen en daardoor misschien in de problemen zouden kunnen komen. De beide bladen hebben al een half jaar overlegd met de nieuw te vormen gemeente en concessies gedaan en ze waren bereid hun verspreidingsgebied aan te passen, doch dat heeft niet geholpen. Er komt een nieuw Huis aan Huisblad bij. Het Gemeentenieuws, dat zal moeten gaan concurreren (met de advertentieverloop e.d.) met de bestaande bladen. En of we daar blij mee moeten zijn?? Een gezonde concurrentie moet kunnen, maar of het zo moet?Rozet 10 (Large)

One Response to MUG gemeente dupeert bestaande Huis aan Huisbladen.

 • Geachte inwoners van Groesbeek,

  Als uitgever van ook het Groesbeeks Weekblad, schrik er steeds weer van hoe gemeenten hun inwoners totaal negeren. Het argument is dat ze op de kosten moeten letten. Een ander argument is de inwoners wel via hun eigen website gaan informeren.

  Het verhaal van de kosten begrijp ik tot op zekere hoogte, maar voor zover ik weet zijn de prijzen die de gemeenten betalen in bijna alle gevallen tot op het bot toe uitgeknepen en dekken ze amper de kosten. De kosten van een ambtenaar zijn hoger dan de totale kosten voor alle publicaties. Wij hebben natuurlijk ook een aanbod gedaan, wij wilden dit samen met de andere uitgever doen maar ze wilden graag één uitgever. Dit is iets wat ik jammer vindt omdat de andere uitgever zeer goed met de inwoners is verbonden. Daarnaast hebben we op het gebied van online ook een zeer goed voorstel gedaan. Dit laatste werd achteraf als niet belangrijk bestempeld.

  De lokale huis aan huis kranten bereiken wekelijks een hoop lezers, de crisis en veranderde omgeving hebben de markt voor lokale advertenties erg onder druk gezet. Op een landelijke schaal is de markt in 6 jaar met ruim 40 % gekrompen. Vele kranten zijn daardoor uit de markt genomen. Nu wil de nieuwe gemeente MUG met hun inwoners in contact gaan komen via een krant die zich nog moet gaan bewijzen, nog niet bestaat, Een krant die dus nog geen binding heeft, moet gaan aantonen dat ze het bedrijfseconomisch gaan redden. Dat ze hun distributie op orde gaan krijgen. Voor mijn gevoel neemt deze nieuwe gemeente zijn inwoners niet serieus, of misschien wil ze dat niet. Het antwoord moeten ze zelf maar geven.

  Voor mij is dit geen klaagzang. We maken een goede krant in Groesbeek, natuurlijk moeten we schipperen met de ruimte. Om toch zo veel mogelijk partijen van dienst te zijn, moeten we de beschikbare ruimte verdelen over alle partijen. Dit betekend dat we niet altijd de aandacht kunnen geven die we eigenlijk zouden willen.

  Vanaf hier wil ik ook iedereen uitnodigen om mee te doen op groesbeek.gezien.nl . Hier mag u alles op plaatsen en is er voor iedereen volop ruimte.

  Hoogachtend,

  Mark Vermeulen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.