3 mei 2014

Informatiebijeenkomst “Woningaanpassingen” in Leuth.

Zaterdag 10 mei 2014 vindt er een voorlichtingsbijeenkomst “woningaanpassingen” plaats in de Vriendenkring te Leuth en begint om 14.00 uur.  Deze mededeling is bedoeld om u als lezer van deze website te informeren. De mensen uit Leuth en Kekerdom, voor wie onderstaande bijeenkomst in eerste instantie is bedoeld, hebben intussen een brief ontvangen. Bent u senior 50+ in de gemeente Ubbergen en niet uitgenodigd en wilt u de bijenkomst toch bijwonen, stuur dan een mail naar Bert van Swelm a.swelm@upcmail.nl. 50-plussers uit de gemeente Millingen aan de Rijn zijn eveneens van harte welkom.  In november 2012 is gestart met een project: “zo zelfstandig mogelijk blijven wonen”, gericht op de senioren in de gemeente Ubbergen. Als eerste werd dit project vorm gegeven in Ooij. Nu wordt het voortgezet voor de senioren van Leuth en Kekerdom. De werkgroep die dit project van de grond tilt voor deze dorpen richt zich allereerst op “woningaanpassingen”. Kleinere en grotere aanpassingen in en aan het huis; te denken valt aan bijvoorbeeld trapliften, steunbeugels, verhoogde toiletten, gebruikersvriendelijk sanitair, een tweede trapleuning, verwijdering/egalisering van drempels, antislip aanbrengen, een toilet op de bovenverdieping, etc.Senior family

Onder deze categorie valt ook “Domotica”, (ook wel huisautomatisering of woontechniekhulp genoemd). Zaken als elektrische en elektronische hulpmiddelen, zoals op afstand bediende apparaten, alarmvoorzieningen, deurbellen met camera en beeldscherm, brand- of rookmelders, inbraakbeveiliging, etc.

Vaak is een aanpassing nodig om op latere leeftijd zelfstandig te kunnen blijven wonen. Soms omdat de woning ongeschikt is voor bewoning op latere leeftijd, maar meestal omdat veiligheid en wooncomfort door die kleinere of grotere aanpassingen sterk kunnen verbeteren.

 

De werkgroep heeft zich laten ondersteunen door deskundigen op dit gebied, maar het uitgangspunt blijft: door een werkgroep van bewoners opgezette activiteiten.

 

Programma

1. Vóór de pauze wordt met behulp van een projector en een beeldscherm door René Stern van Spectrum getoond welke onveilige, minder gemakkelijke of oncomfortabele situaties zich in woningen zoal kunnen voordoen en welke mogelijkheden en materialen er zijn om de veiligheid en het wooncomfort te vergroten. Het zal u waarschijnlijk verbazen hoe groot de keuzemogelijkheden zijn. Daarnaast komen in dit gedeelte aan de orde: het “opplussen” van woningen door Oosterpoort en (on)mogelijkheden via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning(WMO) door de Gemeente Ubbergen.

 

2. Na de pauze is er een informatiemarkt met veel verschillende kraampjes waar u uw vragen kunt stellen aan een ergotherapeut, een gezondheidsmakelaar, een verpleegkundige, een sportdocente, een adviseur van Oosterpoort, een WMO-deskundige van de Gemeente Ubbergen, een aannemer, een doe-het-zelfwinkel, een installatiebedrijf, de brandweer, een wijkagent en Het Blok. Allemaal mensen die u van advies kunnen dienen. Doel is u een zo compleet mogelijk beeld te verschaffen van de mogelijkheden om uw woning zo veilig en comfortabel mogelijk te maken zodat u er lang in kunt blijven wonen.

Op die informatiemarkt worden ook materialen getoond en kunt u schriftelijke informatie meenemen.

Ook kunt u een demonstratie zien van een “huistest” en daar vragen over stellen en mee oefenen.

In december 2013 is de brochure “Bewust wonen in Ubbergen” uitgebracht. Deze kunt u gratis meenemen.

 

Koffie en thee met een plak cake zijn gratis.

 

Namens de werkgroep,

Bert van Swelm

Secretaris Seniorenvereniging Leuth.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.