2 mei 2014

Schilderij terug in Persingen.

Het bestuur van het Persingens Kerkje werd een paar weken geleden  telefonisch benaderd door de Nederlandse Ambassade in Canberra, Australië, met het verzoek of zij belangstelling hadden voor een schilderijtje van het Kerkje van Persingen dat bij de ambassade was aangeboden. Het bleek een schilderijtje van ene H. Hoenenveld te zijn dat in de winter van 1944/1945 was geschonken aan een Britse militair die in deze omgeving verbleef. De Britse militair was vervolgens naar Australië geëmigreerd en is inmiddels overleden. Zijn weduwe bood het schilderijtje aan bij de Nederlandse Ambassade met het verzoek daarvoor een goede bestemming te zoeken.  De Australische ambassadeur in Nederland, Mr. Neil Mules, aan wie het schilderijtje per diplomatieke post werd verzonden, vond het een goed idee om het schilderijtje in Persingen te komen aanbieden. Vandaag was het zover en in aanwezigheid van o.a. de burgemeester van Ubbergen, Paul Wilbers, werd het schilderijtje vrijdagmorgen in het Kerkje van Persingen door de ambassadeur overhandigd aan de voorzitter van het kerkje, Bart de Groot. zie de foto’s.DSC_4376schilderij Persingen (Large)

De schilder, Henk of Hent Hoenenveld, was een Nijmegenaar die in de jaren 1940/1950 betrokken was bij de VVV te Nijmegen en ook bestuurslid van de sportvereniging Quick 1888 en/of redacteur van het tijdschrift van Quick 1888 was. De Britse militair, Frank Openshaw, was chauffeur bij de Royal Atillery, the Essex and Hertfortshire Yeomanery moet in oktober/November 1944 in Nijmegen en omgeving zijn geweest.  Het bestuur heeft contact gehad met de weduwe van de heer Openshaw, maar zij kent de details van zijn activiteiten in dit gebied niet. Meer details proberen ze nog te krijgen via het Bevrijdingsmuseum in Groesboek.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.