2 mei 2014

92 jarige ex Spitfire piloot in Bevrijdingsmuseum.

Vandaag, 2 mei, presenteerde de 92-jarige WO2 Spitfire piloot Jimmy Taylor, in het Bevrijdingsmuseum 1940-45 te Groesbeek,  zijn boek ‘One flight too many’. Een boek, met 748 pagina’s, rijkelijk geïllustreerd met foto’s,  voor het grootste deel in het Engels, maar ook met 30 bladzijden in het Nederlands, helemaal door hem zelf geschreven en met een introductie van Prins Phillip van Engeland (The Duke of Edinburgh). Bij zijn presentatie vertelde hij over het allemaal gegaan was. Doordat men zijn vliegeniersbril en later ook zijn vliegeniershelm had gevonden, had men hem kunnen traceren. Voorafgaand aan de presentatie bood Matthias Postema (van Pencil Drawings) uit Nijmegen hem een tekening aan, waarop de originele Spitfire, waar Taylor mee gevlogen had, was te zien. zie de foto’s  DSC_4528Taylor (Large)

In 1944 meldt Jimmy Taylor zich op een basis voor verkenningsvliegtuigen in Groot-Brittannië en krijgt een Spitfire verkenningsvliegtuig toegewezen. Dit toestel is niet bewapend met geweren maar met fotocamera’s. Met dit vliegtuig zal hij 15 succesvolle vluchten uitvoeren boven bezet gebied. Op de terugweg van een missie in Noord-Duitsland ontwikkelt het vliegtuig van Taylor motorproblemen. Hij is gedwongen uit het vliegtuig te springen en landt met zijn parachute bij het dorpje Borne in Overijssel. Hij slaagt er echter niet in de geallieerde linies aan de overkant van de Rijn te bereiken en wordt na vijf dagen gevangen genomen. Hij wordt ondervraagd door de Gestapo en komt via verschillende gevangenis-kampen uiteindelijk terecht in krijgsgevangenkamp Stalag Luft I in Noord-Duitsland. Hier wordt hij op 1 mei 1945 door Sovjettroepen bevrijd. Pas na de oorlog kwam Taylor er achter dat er na zijn landing in Nederland vier burgers waren geëxecuteerd naar aanleiding van zijn parachutesprong omdat zij niet aan de Duitsers konden vertellen waar de piloot zich schuil hield. Sindsdien heeft hij contact onderhouden met de nabestaanden van deze tragedie. De inmiddels 92 jaar oude veteraan heeft een boek geschreven over zijn leven en zijn ervaringen als Spitfire piloot.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.