2 april 2014

Opening woonruimte Vince voor zwerfjongeren van Iriszorg.

SaM, de opvang voor dak- en thuisloze jongeren aan de Bredestraat in Nijmegen, is begin 2014 verhuisd naar de Ubbergseweg 172 in Nijmegen. (vlakbij de Total) De opvang heeft vanaf die datum een nieuwe naam: Vince. Vince hield op 2 april tussen 11.00 en 15.00 uur een open dag, waarbij tevens de officiële opening plaats vond. Dit gebeurde door de onthulling van de nieuwe naam door staatssecretaris  Martin van Rijn door een kunstwerk te onthullen van kunstenares en hulpverlener Wil Wijnands. Daarbij waren wethouder Bert Frings van Nijmegen en Leidy van der Aalst van Ubbergen aanwezig. Jongeren die in Vince verblijven verzorgden deze dag rondleidingen. zie de foto’s. DSC_4803Vince (Large)

IrisZorg biedt in Vince onderdak en begeleiding aan 34 jongeren uit Nijmegen en de omliggende regio in de leeftijd 16-23. De jongeren zijn verdeeld over drie afdelingen: nachtopvang (10 plekken), crisisopvang (8 plekken) en wonen met begeleiding dag & nacht (16 plekken). De gemiddelde verblijfsduur is negen tot twaalf maanden. Meer informatie vindt u in de factsheet van Vince. Ook kunt u dit filmpje bekijken. De nieuwe naam Vince verwijst naar de vorige bewoners van het nieuwe pand (de paters Lazaristen) en de stichter van hun congregatie. Tot medio 2013 stond het pand Ubbergseweg 172 namelijk bekend als Huize Sint Vincentius à Paolo. Het pand werd in 1929 gebouwd en fungeerde als studiehuis voor de Congregatie der Missie, ook wel Lazaristen genaamd. Behalve als verwijzing naar de vorige bewoners van het pand, vindt IrisZorg het ook om een andere reden gepast om het voormalige studiehuis om te dopen in Vince. Vince is net als Vincentius afgeleid van het Latijnse werkwoord vincere, wat overwinnen betekent. Samen met andere partners wil IrisZorg in Vince dak- en thuisloze jongeren helpen hun problemen te overwinnen op weg naar een stabiele toekomst.