22 februari 2014

Herdenking bombardement Nijmegen 70 jaar.

Nijmegen herdacht deze zaterdag het bombardement op de binnenstad op 22 februari 1944. Bij dat bombardement kwamen bijna 800 mensen om het leven en tienduizenden mensen raakten gewond. Een deel van de stad werd compleet verwoest door de bommen, die de geallieerden per ongeluk niet boven Duitsland maar boven Nederland dropten. Om 13.28 uur ‘die middag vielen toen honderden bommen op de oude binnenstad van Nijmegen.  De herdenking begon om 12.00 uur in de St. Stevenskerk, waar o.a de zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade en de deken van het Britse Coventry, John Witcombe, spraken. Daarna volgde een stille tocht naar het herdenkingsmonument, dat op de plek staat waar destijds een kleuterschool werd weggevaagd. Hierbij waren honderden mensen aanwezig, waaronder vele burgemeesters  uit de omliggende gemeenten. Ook de leerlingen van basisschool Montessori en het Montessori College werkten daaraan mee . De burgemeesters legden kransen, samen met vele andere mensen bij het monument. zie de foto’s DSC_0072bombardement (Large)