5 februari 2014

De Engel (Spoorwegmonument) weer terug in Nijmegen.

Dinsdag is de Engel van het spoorwegmonument aan de Hoogstraat in Nijmegen, na een grote onderhoudsbeurt,  weer terug geplaatst.  De Engel, behorende bij het standbeeld Eendracht maakt Macht (Spoorwegmonument Nijmegen-Kleve) van Jan Jacob Weve en Christian Daniël Rauch bij de kruising van de Voerweg en de Hoogstraat in Nijmegen is in december van haar sokkel gehaald en voor onderhoud meegenomen. Ook de ornamenten werden verwijderd.  zie de foto’s.DSC_7060 Engel (Large)

 

 

Het monument werd opgericht in 1884 aan de voet van het Valkhof ter herinnering aan de totstandkoming van de Spoorlijn Nijmegen – Kleef, waaraan sinds 1865 was gewerkt. Het monument werd ontworpen door architect Jan Jacob Weve. Het beeld van de godin Victoria is een afgietsel van een classicistisch beeld dat Christian Daniël Rauch maakte voor de tempel Walhalla bij Regensburg.  De sokkel, die werd opgericht in neorenaissance stijl, heeft elk van de vier zijden een nis. In een van de nissen is een tekst aangebracht: Eendracht maakt macht – ter herinnering aan den bouw van den spoorweg Nijmegen-Cleve door Nijmeegs Burgerij – geopend 8 augustus 1865.       De drie overige nissen zijn leeg. Uit oude foto’s en de ontwerptekeningen blijkt dat het monument vroeger ook dienst deed als weerstation. In de drie nissen waren een barometer, een uurwerk en een thermometer aangebracht.

Het monument is erkend als rijksmonument vanwege haar architectuurhistorische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde, “als goed en gaaf voorbeeld van een herdenkingsmonument uit het laatste kwart van de negentiende eeuw”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.