9 januari 2014

Opvangtehuis voor jongeren verhuist.

SaM, de opvang voor dak- en thuisloze jongeren aan de Bredestraat in Nijmegen, verhuist 15 januari naar de Ubbergseweg 172, op de grens van Nijmegen en Ubbergen. De opvang heeft vanaf die datum een nieuwe naam: Vince. De nieuwe naam is een verwijzing naar de vorige bewoners van het nieuwe pand (de paters Lazaristen) en de stichter van hun congregatie. Vince wordt op 2 april officieel geopend. Tot medio 2013 stond het pand Ubbergseweg 172 bekend als Huize Sint Vincentius à Paolo. Het pand werd in 1929 gebouwd en fungeerde als studiehuis voor de Congregatie der Missie, ook wel Lazaristen genaamd. Deze congregatie is in 1625 door Vincentius à Paolo gesticht.  De paters Lazaristen verkochten het pand vorig jaar aan D & M Properties. De nieuwe eigenaar heeft het pand verbouwd en verhuurt het vanaf januari 2014 aan IrisZorg. IrisZorg gaat in het pand onderdak en begeleiding bieden aan 34 jongeren uit Nijmegen en de omliggende regio in de leeftijd 16-23. De jongeren zijn verdeeld over drie afdelingen: nachtopvang (10 plekken), crisisopvang (8 plekken) en wonen met begeleiding dag & nacht (16 plekken). De gemiddelde verblijfsduur is negen tot twaalf maanden.  Behalve als verwijzing naar de vorige bewoners van het pand, vindt IrisZorg het ook om een andere reden gepast om het voormalige studiehuis om te dopen in Vince. Vince is net als de naam Vincentius afgeleid van het Latijnse werkwoord vincere, wat overwinnen betekent. Samen met andere partners (bijvoorbeeld collega-instellingen, gemeente Nijmegen) wil IrisZorg in Vince dak- en thuisloze jongeren helpen hun problemen te overwinnen op weg naar een stabiele toekomst.  Vince wordt op 2 april om 11.00 uur officieel geopend. Daarna is er tot 15.00 uur gelegenheid een kijkje te nemen bij Vince. Belangstellenden zijn bij zowel de officiële opening als de open inloop van harte welkom. Aanmelden kan via communicatie@iriszorg.nl.  Wie nu al meer wil weten over Vince en de jongeren die er verblijven, kan terecht op www.iriszorg.nl/vince

DSC_1420opvangtehuis (Large)

De laatste sporen van Huize Sint Vincentius  (de naam) werden woensdag van de gevel verwijderd.