1 januari 2014

Uitslaande brand in oud klooster in Nijmegen.

Een uitslaande brand heeft vanmorgen het oude klooster op de hoek van de Groesbeekseweg en de Heijendaalseweg in Nijmegen voor een groot deel verwoest. Het pand, dat op de nominatie staat om verbouwd te worden tot een appartementencomplex is nu in gebruik bij studenten en anti-kraak. Voor alsnog zijn er geen slachtoffers maar men weet nog niet wat men aan kan treffen, als de bluswerkzaamheden, die nog wel de hele dag gaan duren, zullen zijn afgerond. De brand lijkt onder controle maar het gebouw is instabiel geworden en de bewoners kunnen zo niet terug. Veel van hen stonden buiten, soms met een slaapzak om, naar de brand te kijken. Een groot deel van het dak is weggebrand. De brandweer Nijmegen is met meerdere wagens, met assistentie van korpsen uit de omgeving aanwezig en daardoor lukte het om te vuur tot de rechtervleugel van het gebouw te beperken. De bewoners zijn in eerste instantie opgevangen in de sporthal aan de Palembangstraat. Daar kregen ze broodjes en koffie en er werd kleding aangeboden.  Later bracht de gemeente Nijjmegen ze over naar wijkcentrum de Daalsehof, omdat daar meer voorzieningen zijn. Mochten gedupeerden  in de loop van de dag niet bij familie of vrienden terecht kunnen, dan regelt de gemeente Nijmegen,  volgens burgemeester Hubert Bruls, die ook ter plaatse was,  een hotel.  De brand ontstond rond 10.15 uur in het bovenste gedeelte van een zijvleugel van het gebouw aan  de Groesbeekseweg, dat voor een groot gedeelte uit hout bestaat. In het pand was vroeger de  kweekschool gevestigd en is een gemeentelijk monument. Achter het pand zijn nieuwe huizen gebouwd (volgens het publicatiebord: “Het mooiste plekje van Nijmegen), maar dat project liep door de crisis vertraging op en is nog niet helemaal af. zie de foto’s

DSC_0150brand Nijmegen (Large)