19 december 2013

Uitreiking Gouden Mispels 2013

Op donderdag 19 december werd in jachtslot Mookerheide in Molenhoek weer een bijeenkomst gehouden, georganiseerd door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (gevestigd te Beek-Ubbergen), waar weer een drietal Gouden Mispels werden uitgereikt aan personen,  die een uitzonderlijke of essentiële bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands Cultuurlandschap. De winnaars waren deze keer de familie Sengers uit het Noordlimburgse Milsbeek ( eigenaar van een landgoed aan de Bloemenstraat in Milsbeek, die haar akkers het afgelopen jaar met hulp van de VNC heeft verfraaid door de aanplant van meidoorns, de groene ambassadeurs van het eeuwenoude Maasheggenlandschap.)  Mevrouw Barones Van Lynden van Landgoed De Poll in Voorst. De Barones heeft de prijs gekregen ‘voor haar niet aflatende inzet om de cultuurhistorische, en daarmee ecologische waarden van het Landgoed De Poll te herstellen, beheren en te behouden’, aldus VNC. ,,Met name het behoud van het patroon van de ijsselheggen en de middeleeuwse bomendijk is bewonderenswaardig.” en de familie Van Houtem uit het Limburgse Mechelen, voor de aanleg van houtwallen rond hun landerijen, waar paarden worden gehouden in Zuid-Limburg en waarmee het landschap op bijzondere wijze verfraaid is. zie de foto’s DSC_8553Mispels (Large)