7 december 2013

Kerststallen in Orientalis

Van 6 december 2013 tot en met 6 januari 2014 toont Museumpark Orientalis zijn collectie kerststallen afkomstig uit Italië, Mexico, Duitsland, Thailand, Tanzania, Nederland en vele andere landen. De kerststallen zijn in de jaren 1940-1990 bijeen gebracht door Elisabeth Houtzager en in 1988 aan het museum geschonken. De kwaliteit van de collectie is uitzonderlijk hoog en dit jaar ligt de nadruk op de verschillende dieren die in de kerststal terug te vinden zijn. Kerststallen zijn ondenkbaar zonder dieren. Van de traditionele os en ezel tot olifanten, waterbuffels en beren. In het oude Midden-Oosten werden grotten als stallen gebruikt. De meeste kerststallen verplaatsen het kerstverhaal naar het land waarin de stal gemaakt is. Vandaar dat de gemiddelde Duitse kerstgroep in een Duitse boerenstal staat en schapen heeft die in het Midden-Oosten niet voorkomen. Kerststallen uit Peru hebben soms lama’s en alpaca’s, Scandinavische stallen hebben zelfs
trollen, beren en de roemruchte julbock. In Museumpark Orientalis worden kerstgroepen van Gerard  Héman getoond die normaliter nooit te zien zijn. De groepen zijn het hoogtepunt in de tentoonstelling ‘Een feest van licht’ te zien van 6 december 2013 tot en met 6 januari 2014. Vrijdagavond was de officiële opening van de tentoonstelling in de Cenakelkerk in de Heilig Landstichting. Hans Rombouts -­‐ schoonzoon van Gerard Héman, gaf een toelichting op het werk van zijn schoonvader en het Taborkoor zorgde voor een muzikale bijdrage. Na de bijeenkomst werd een bezoek gebracht aan de tentoonstelling, waar ook burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen bij aanwezig was.  zie de foto’s. (komen nog meer)DSC_4820kerststal (Large)

Kinderactiviteiten
In een sfeervol ingerichte atelier kunnen kinderen op authentieke wijze knutselen, zoals een kerstboompje van wilgentenen maken, een engeltje van wol, of vilten en weven. Het atelier bevindt zich in de zijvleugel van het Hoofdgebouw en zal elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag (13.00-17.00 uur) open zijn. Avondopenstellingen 26 t/m 29 december van 16.00 tot 19.00 uur Een belangrijk element van de avondopenstellingen.