24 november 2013

Amerikaanse militairen als eerste over de Oversteek

Een groep als Amerikaanse militairen uitgedoste personen, inclusief legervoertuigen, waarin ook een aantal Amerikaanse oorlogsveteranen van de 82e Airborne Division zaten, die de oversteek in 1944 nog hadden meegemaakt, waren de eerste mensen, die na de officiële opening over de nieuwe Waalbrug gingen en daarmee was de  nieuwe stadsburg De Oversteek over de Waal in Nijmegen geopend. Even na zessen konden vele duizenden toeschouwers zien hoe de 48 straatlampen op de brug één voor één  aangingen, waarna de voetgangers ook gebruik konden maken van deze nieuwe oeververbinding. Met muziek voorop van drumfanfare Michael, terwijl er van de andere kant een grote hardloopgroep, al dan niet voorzien van fakkels, hen tegemoet kwam. Zondag overdag is de brug nog het domein van voetgangers. Autoverkeer mag vanaf zondagnacht over de brug. Voordat de militairen bezit namen van de brug had burgemeester Hubert Bruls de brug officieel geopend, waarbij ook gesproken werd door  Barbara Gavin, de oudste dochter van generaal Gavin.  zie de foto’s

DSC_9366oversteek (Large)

 

Het feest startte middags om 15.00 uur  met het spectaculaire gelegenheidsorkest dat werd gevormd door zo’n 350 blazers en slagwerkers. De muzikanten van dit gelegenheidsorkest spelen allemaal bij een Nijmeegse harmonie of fanfare. Het initiatief voor dit optreden was genomen door de Nijmeegse Federatie van Muziekverenigingen. Ook waren er optredens van Popkoor Switch, De Doemaarwatjes, een gelegenheidskoor bestaande uit Het Nijmeegs Mannenkoor en het NonKozakkenkoor en de Clemens van de Ven Band. Na afloop van het officiële gedeelte waren er optredens van de coverband Mr. Orange en  DJ Marc Simz met de Stereo Stars.

De nieuwe brug ligt op de plek waar de veteranen bijna 70 jaar geleden als jonge mannen in canvasbootjes de Waal overstaken. De operatie, die een onderdeel was van operatie Market Garden, was erop gericht om de Waalbrug te veroveren op de Duitsers.De 48 soldaten die bij de actie werden gedood, worden herdacht met een lichtkunstwerk op de brug. Het kunstwerk bestaat uit 48 paar lantaarnpalen, die iedere avond bij het invallen van de avond als eerbetoon een voor een van zuid naar noord aan gaan. Ook de naam van de brug De Oversteek refereert aan de bevrijders van Nijmegen. Bij de opening waren ook nabestaanden van de gesneuvelde soldaten aanwezig.

De Oversteek verbindt het nieuwe stadsdeel Waalsprong met het westelijk deel van de stad. De nieuwe brug moet gaan zorgen voor een betere bereikbaarheid van Nijmegen en een betere spreiding van het verkeer over de stad. Nu staan er bijna dagelijks files voor de enige brug in Nijmegen, de monumentale Waalbrug, die dateert uit 1936. De nieuwe Nijmeegse brug moet samen met de verbreding van de brug bij Ewijk bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio.

 

Met 285 meter is De Oversteek de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog. De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland. Inclusief opritten en aanbruggen heeft de nieuwe Nijmeegse oeververbinding een lengte van ongeveer 2,1 kilometer. De betonnen aanbruggen op de noord- en de zuidoever zijn 680 en 230 meter lang en zijn bekleed met baksteen. Thea van den Heuvel fotografeerde vijf jaar lang de bouw. Een expositie van deze foto’s is te zien in museum De Stratemakerstoren.