20 november 2013

Opening de Oversteek

De officiele opening van De Oversteek vindt plaats op zaterdag 23 november 2013. Tussen 15.00 en 21.00 uur is er een feest voor en door Nijmegen. Onder de bogen van de brug – naast de Vasim- kan het publiek kijken en luisteren naar optredens van verschillende Nijmeegse bands, artiesten en koren. De officiële opening van de brug is gepland tussen 18.00 en 18.30 uur. Aansluitend is er voor iedereen gelegenheid om voor de eerste keer over de brug te wandelen. De brug gaat op zondagavond 24 november open voor het autoverkeer. Overdag is de brug nog het domein van voetgangers en fietsers. Het programma staat hier onder. Komt u zoveel mogelijk met de fiets. Op de Waalbandijk worden fietsrekken geplaatst. Er is beperkt parkeergelegenheid op het parkeerterrein van GDF Suez (vh Electrabel). Met de bus is het feestterrein het beste bereikbaar met lijn 5, 7 of 85, halte Industrieweg. Vanaf daar is het ongeveer 10 minuten lopen.

Het feestterrein voor de Vasim en de officiële opening zijn te zien via de webcam.

Het openingsfeest wordt georganiseerd door het ACBN (Actief Comité Binnenstad Nijmegen) en het bedrijf LOC7000 in opdracht van de gemeente Nijmegen. In juni kon iedereen die een bijdrage wilde leveren aan het openingsprogramma zich aanmelden. De bijdragen moesten refereren aan het verleden (de oversteek van de 82ste Airborne divisie), heden (het slaan van bruggen tussen mensen) en toekomst (de brug als nieuw icoon; betere bereikbaarheid van de stad) en uiteraard moesten de bijdragen financieel haalbaar zijn en veilig.

Programma We maken de Oversteek 23 november 2013

15.00 uur: Nijmeegse Muziekverenigingen
Gelegenheidsorkest bestaande uit een groot aantal muziekverenigingen aangesloten bij de Nijmeegse Federatie van Muziekverenigingen. Ongeveer 250 muzikanten op het podium.
15.50 uur: Popkoor Switch
Dit bekende Nijmeegs koor brengt een swingende show
16.20 uur: DoeMaarWatjes
Nimweegs geluid van deze vier mannen. De Doemaarwatjes bestaan dik veertig jaar. Uiteraard brengen zij het nummer: ‘Zolang de Waal blijft stromen’ ten gehore.
16.50 uur: Clemens van de Ven
Een live band met Hart en ziel, brengen onvervalste Rhyth’m & blues met rauwe stem
17.20 uur: Voordracht Frank Boeijen: Nijmegen bij zonsondergang.
17.30 uur: Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor & NonKozakkenKoor
Gelegenheidskoor samengesteld voor De Oversteek bestaande uit 150 mannen.

18.00 uur: Openingshandeling boven op de brug, live te zien op schermen onder de brug

18.20 uur: Stadslied
18.30 uur: Mr. Orange
Nijmeegse Coverband met breed repertoire. Waar Mr. Orange is, daar is het feest.
19.30 uur: Marc Simz, Stereo Stars, MC Stretch. Lasershow
The Stereo Stars, aanstormend pop duo met Nijmeegse roots, brengt swingende show.
Waarvan 1 nummer in een bijzondere samenwerking met Dj Marc Simz, resident DJ van de Matrixx. Marc Simz draait een lekkere set als afsluiter en wordt hierbij geassisteerd door MC Stretch.
21.00 uur: Einde festiviteiten

De optredens worden afgewisseld door interviews met de verschillende betrokkenen, verzorgd door Dagblad De Gelderlander.
15.45 uur: Wethouder Beerten over de nieuwe stadsroute S100
16.15 uur: J oost Rosendaal en Dorine Steenbergen over de oversteek van 20 september 1944
16.40 uur: Architect Chris Poulissen, Rudy Luijters van Atelier Veldwerk, Sander Roesink van de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen over het ontwerp van de brug, het lichtkunstwerk en de bouw.

Lichtkunstwerk
De brug ligt op de plek waar Amerikaanse soldaten bijna 70 jaar geleden als jonge mannen de Waal overstaken in gammele canvas bootjes. De operatie, die een onderdeel was van operatie Market Garden was erop gericht om de Waalbrug te veroveren op de Duitsers. Bij de operatie kwamen 48 soldaten om het leven. Deze gevallenen worden dagelijks herdacht met een lichtkunstwerk op de brug. Het kunstwerk bestaat uit 48 paar lantaarnpalen, die iedere avond bij het invallen van de avond als eerbetoon een voor een van zuid naar noord aan gaan. Ook de naam van de brug De Oversteek refereert aan de bevrijders van Nijmegen. De brug wordt zaterdag officieel geopend door twee veteranen. Bij de opening zijn zo’n 30 nabestaanden van de gesneuvelde soldaten aanwezig.

24 november: Autoloze zondag op De Oversteek
Na de opening van de Oversteek zijn de brug zelf en de nieuwe toegangswegen (Graaf Alardsingel en Verlengde Energieweg) nog niet meteen toegankelijk voor autoverkeer. Zondag 24 november is de brug alleen maar opengesteld voor fietsers en voetgangers. Kunt u zaterdagavond niet bij de opening zijn of wilt u de brug nog eens rustig bekijken bij daglicht? Dat kan nog de hele zondag. Komt u ook vooral op de fiets of te voet. Wilt u toch met de auto komen? Tussen 9.00 en 16.00 uur is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar bij GDF Suez (voorheen Electrabel). Tussen 13.00 en 17.00 uur kunt u parkeren op het Transferium bij de Ovatonde bij de N325 (€ 2,50/dag) en vervolgens gratis met het Zonnetreintje naar de brug. Aan de zuidkant van de brug is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar bij GDF Suez (voorheen Electrabel). Het is niet toegestaan om te parkeren op de Verlengde Energieweg, Graaf Alardsingel of de Oosterhoutsedijk.

Fototentoonstelling De Oversteek
Op zondag 24 november is in de Vasim een fototentoonstelling te zien met meer dan 100 foto’s van de bouw van De Oversteek. Fotograaf Thea van de Heuvel heeft in opdracht van de Gemeente Nijmegen de bouw van het begin tot het einde vastgelegd. De fototentoonstelling in de Vasim is op zondag te zien tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarna is de tentoonstelling vanaf 1 december t/m 25 mei 2014 te zien in de Stratemakerstoren.