11 november 2013

De wassende Waal.

Update van zondag. (Alphons van Stroming.) De situatie ontwikkelt zich ongeveer zoals eergisteren verwacht. De kleine hoogwatergolf in de Rijn, die al enkele dagen onderweg is, passeert nu Keulen en zal maandag in de loop van de dag Lobith bereiken. Ik verwacht dan een stand van ca 12,3 meter. Iets lager dan het er eerder naar uitzag. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het feit dat de beken die stroomafwaarts van Keulen in de Rijn uitkomen, sinds gisteren al weer wat zijn gaan zakken. Dat is voldoende voor een paar decimeter minder water.  Vanaf dinsdag zakt de stand bij Lobith weer wat, maar als gevolg van de regen die vandaag in het Rijnstroomgebied valt, zal het peil vanaf woensdag weer gaan stijgen. Er worden geen extreme hoeveelheden verwacht en de meeste zijrivieren van de Rijn komen dan net iets hoger uit dan in de afgelopen week. Deze tweede hoogwatergolf zal naar verwachting donderdag bij Lobith aankomen en dan een waterstand opleveren van ca 12,7 m.  De Maas bereikte in Zuid Limburg vrijdagnacht al zijn eerste piek, met een hoogte van 1150 m3/s. Omdat het gisteren een droge dag was in de Ardennen, zakte de waterstand gisteren en de afgelopen nacht tot ca 900 m3/s op dit moment. Door de regen die nu in de Ardennen valt zal de afvoer in Zuid Limburg vandaag weer wat gaan stijgen. De hoeveelheid regen lijkt hier mee te gaan vallen en de meeste zijbeken in de Ardennen reageren tot nu toe nauwelijks op de regen die er sinds vannacht valt. Een grote stijging zit er dan ook niet meer in. Voor morgen verwacht ik bij Eijsden een afvoer die niet hoger dan 1100 m3/s zal komen.  Ondertussen is de eerste watergolf in de Maas bij Venlo aangekomen. Daar wordt vanmiddag het hoogste peil bereikt. De afvoer is daar ook ca 1150 m3/s. Onderweg is er vanuit de vele zijbeken flink wat water bijgekomen, zoals ruim 20 m3/s uit de Geul en 50 m3/sec vanuit de Roer. Ondanks deze aanvoer is de watergolf in de Maas niet groter geworden. Dit wordt veroorzaakt doordat de hoogwatergolf zelf langzaam inzakt en onderweg water parkeert in de uiterwaarden. Vooral in de Maasplassen ter hoogte van Roermond raakt de hoogwatergolf water kwijt en zonder de aanvoer vanuit de zijbeken zou de watergolf stroomafwaarts flink lager zijn geworden. vaak zien we bij de Maas dat de aanvoer vanuit de zijbeken en het verleis aan water onderweg elkaar ongeveer opheft.  De regen die nu over het stroomgebied van Rijn en Maas naar het zuiden trekt is voorlopig even de laatste neerslag. Pas later in de week wordt weer regen verwacht, maar datlijken dan geen grote hoeveelheden te worden. Na de piekjes die op komst zijn, kan het water in de rivieren dan weer wat gaan dalen.

DSC_9160wassend water naam (Large)