10 november 2013

Geweldig Klezmer concert in Leuth

Op zaterdagavond 9 november gaf muziekvereniging DES uit Leuth een geweldige uitvoering in samenwerking met klezmer orkest  Di Gojim. Di Gojim is een Nederlandse muziektheatergroep. De groep is opgericht in 1988 door o. a  Jaap Mulder en componist Sjaak van der Reijden. Zes enthousiaste jonge musici verdiepten zich in de toen nog onbekende Jiddische klezmermuziek. Deze muziek is een mix van Oost-Europese volksmuziekstijlen, zigeunermuziek en Joodse muziek. Verdriet, vreugde en humor tekenen de liederen en dansen en nooit zonder een humoristische kwinkslag. Klezmermuziek heeft zich in alle tijden en op alle plaatsen gevormd naar de omgeving waarin ze werd gespeeld. Zo namen zij melodieën en stijlen uit andere culturen over en verwerkten dit in hun eigen muziek. Tijdens de uitvoering ‘A Compass to klezmer’ kwamen beide orkesten uitvoerig aan bod. Het was een genot om naar te luisteren. D.E.S. opende zelf de avond met een gevarieerd programma waarbij ze muzikaal uitkwamen bij Di Gojim. Daarna vertolkte Di Gojim een deel van hun succesvolle theaterprogramma waarna beide orkesten gezamenlijk naar een grande finale  toe werkten. Het was een avond top amusement met internationale allure, dat mede mogelijk gemaakt was door een bijdrage van het Rabobank Coöperatiefonds. Het was alleszins de moeite waard om naar te kijken en te luisteren! Zeker voor herhaling vatbaar maar dan met een extra volle zaal. zie de foto’s.

DSC_8265Klezmer naam (Large)