5 november 2013

De Oversteek nadert haar voltooiing

De afgelopen maand is er hard gewerkt aan de voltooiing van de Oversteek, de nieuwe stadsbrug over de Waal in Nijmegen. Amerikaanse oorlogsveteranen van de 82e Airborne Division openen op zaterdag 23 november de nieuwe Nijmeegse stadsbrug.De nieuwe brug ligt op de plek waar zij bijna 70 jaar geleden de Waal overstaken om de Waalbrug te veroveren op de Duitsers. Dat maakte onderdeel uit van de operatie Market Garden. De 48 soldaten die bij de oversteek van de Waal werden gedood, worden herdacht met een lichtkunstwerk op de brug. Het kunstwerk bestaat uit 48 paar lantaarnpalen, die iedere avond bij het invallen van de duisternis als eerbetoon één voor één van zuid naar noord aan gaan. Na de officiële opening, rond 18.30 uur, kan iedereen die dat wil,  de brug overlopen. Ook de hele zondag is de brug nog het domein van voetgangers en fietsers. Autoverkeer kan vanaf maandagochtend 25 november 0.00 uur over de brug rijden. Onno Swart maakte de afgelopen maand weer een fotoreportage. zie de foto’s.

DSC_3343oversteek naam (Large)