18 oktober 2013

Zondag 20 oktober Lili Marleen in het Bevrijdingsmuseum

De grootste hit uit WO2!  Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Wie was Lili Marleen werkelijk en waarom raakt het lied nog steeds iedereen recht in zijn hart? Op deze en andere vragen geeft een speciale Lili Marleendag op zondag 20 oktober a.s. in het Bevrijdingsmuseum antwoord. Dit gebeurt met een publiekslezing gegeven door historica Wietske van der Spek, een filmdocumentaire over het leven van Marlene Dietrich en live muziek. Het legendarische lied wordt vertolkt door zangeres Majorie Scholtz. Zij brengt daarnaast een repertoire van (nostalgische) evergreens en meer. Het programma is doorlopend: het begint om 12.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Dit betekent dat de bezoeker op elk moment kan aanschuiven bij één van de programma-onderdelen en ook het museum zelf kan bezoeken . 

lili Marleen Lili Marleen Lantaarn (Large)
Lili Marleen is méér dan een soldatenlied over afscheid en een onzekere thuiskomst. Het oorspronkelijk Duitse lied was populair onder zowel Duitse als geallieerde troepen, omdat het de menselijke gevoelens in oorlogstijd zo treffend verwoordde: de scheiding van geliefden, heimwee, eenzaamheid en angst voor de dood. De uitwerking ervan reikt tot en met vandaag. De mythe van Lili Marleen werd grootgemaakt door artiesten als Lale Andersen, Marlene Dietrich, Bing Crosby en Perry Como. Het lied werd onderwerp van veel theater- en caba- retuitvoeringen, documentaires en speelfilms. In de laatste decennia bezongen zelfs Punk- en Heavy-metal bands Lili Marleen: een melancholisch wereldsucces vol tegenspraken!

Eerder won het Bevrijdingsmuseum met dit evenement de Nationale Publieksprijs van de Week van de Geschiedenis.

 

Lili Marleen in het Bevrijdingsmuseum. Over een “Schlager” die geschiedenis maakte.

Datum: zondag 20 oktober 2013.

Tijd: 12.00-17.00 uur (doorlopend programma  met de mogelijkheid om ook de vaste en tijdelijke tentoonstellingen van het museum te bezoeken).

MK geldig.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek. Reserveren niet nodig. Informatie: tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nlwww.bevrijdingsmuseum.nl .

Facebook: /Bevrijdingsmuseum

Twitter: @bevrijding; @liberationNL